Welk soort forwarding is het beste?

Welk soort forwarding is het beste?

Als ondernemer in e-commerce is het toverwoord ‘stroomlijnen’. Je bent constant bezig processen te optimaliseren, ketens te verkorten en bottlenecks weg te nemen. Zo kun je ‘lean’ werken met minder overhead, minder fouten, minder energie vanuit jouw kant met een hogere klanttevredenheid. Forwarding is een uitdaging voor veel e-commerce entrepreneurs. Het hoort bij het logistieke proces maar er komt veel meer bij kijken dan een doos inpakken en een label printen. Bij Ecommerceforwarding.nl krijgen we vaak de vraag te horen “welk soort forwarding is het het beste?”. Het eenvoudige antwoord is “de optie die het beste werkt voor jou”. Maar hoe maak je deze afweging? Op basis van goede informatie en mensen om je heen die jou helpen de volgende stap te zetten. Op deze website kun je veel informatie vinden over forwarding, logistiek en e-commerce platformen. Hier lees je alvast een ‘primer’ om snel tot resultaten te komen. Heb je nog vragen? Laat het dan gerust even weten, Ecommerceforwarding.nl staat voor je klaar!

Om een product van de bron naar de bestemming te krijgen is vervoer nodig. Dit kan over land, door het water of in de lucht. Dit zijn in het kort de kenmerken van iedere optie:

1. Land

Welk soort forwarding is het beste?

Binnen Europa zal met name het last-mile vervoer over land verlopen. Dit kan over de weg met auto’s, bestelwagens of vrachtwagens. Ook treinen vallen onder transport over land maar dit is toch een andere categorie omdat het vervoer per spoor loopt. Het is een goede oplossing voor nationaal vervoer en de EU als geheel omdat er relatief weinig documentatie nodig is mits de goederen voldoen aan de wettelijke eisen binnen de Europese Unie. Land transport is geschikt voor lokaal geproduceerde goederen en last-mile vervoer.

2. Water

Hoewel binnenvaartschepen over rivieren ook vallen onder vervoer per water gaat het voornamelijk over intercontinentaal vervoer ofwel zeevracht. Dit vindt plaats via enorme schepen die bijvoorbeeld vanuit China naar Europa varen met grote aantallen containers. Dit is voor veel goederen de standaard methode van vervoer over grote afstand. Containers zijn er in alle soorten en maten. Je kunt als groot bedrijf zelf containers vullen, kleinere ondernemingen kunnen hun eigen pallets in een gedeelde container laten vervoeren. Zorg er daarbij voor dat de pallet voldoet aan de standaard maten, anders betaal je voor volume dat je niet gebruikt.

3. Lucht

Transport per vliegtuig is in principe de snelste, maar ook duurste methode om goederen te verzenden. Er ligt echter wel een omslagpunt, kleine orders kunnen zelfs goedkoper worden verzonden per vliegtuig dan per boot. Als je snel goederen nodig hebt, of je handelt in verswaren, dan kan vervoer door de lucht een oplossing zijn. Als het om grotere volumes gaat waarbij er geen haast is dan kun je beter eerst naar zeevracht kijken. Jouw forwarder kan meerdere routes uitstippelen om zo de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Welk soort forwarding is het beste?

Bij deze beschrijvingen ligt de focus op de wijze waarop goederen bij de ondernemer arriveren. Uiteraard zal er vanuit de fabriek ook weer een traject zijn tot aan het schip. Dit proces hoef je gelukkig niet zelf te coördineren, dat kan een forwarder voor je doen. Je zult wel te maken krijgen met verzekeringen en verantwoordelijkheden. Voor een deel zijn de richtlijnen vastgelegd binnen de Incoterms.

De wereld lijkt steeds kleiner te worden en sneller te draaien. Dat is natuurlijk niet zo, er worden alleen steeds nieuwe technologieën ontwikkeld die afstand en tijd beter overbruggen. Om internationaal handelsverkeer in goede banen te leiden zijn de International Commercial Terms (Incoterms) ontwikkeld. Deze richtlijn werd voor het eerst vastgelegd in 1936 en in 2020 werd de meest recente standaard geïntroduceerd. Er zijn 11 regels waar een vracht aan moet voldoen waarvan 4 gericht zijn op scheepvaart en 7 voor andere vormen van transport. In een overeenkomst wordt duidelijk vastgelegd wat de verplichtingen van beide partijen zijn, wie de verzekeringen, vergunningen en andere zaken regelt en op welk punt de kosten en risico’s worden overdragen van verkoper naar koper.

De meeste bekende term is FOB wat staat voor Free On Board ofwel vrij aan boord. Het staat dus niet voor Freight On Board al wordt de afkorting wel regelmatig als zodanig aangeduid. Bij deze overeenkomst is de verkoper verantwoordelijk voor de goederen tot het moment dat de vracht netjes op het schip is aangekomen. Wat daarna gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de koper. Dit betekent dat er voor het tweede deel van het traject verzekeringen afgesloten moeten worden en er zullen afspraken worden gemaakt met vervoerders.

https://www.ecommerceforwarding.com/forwarding/wat-zijn-incoterms-bij-forwarding/

Wat regel je zelf, wat besteed je uit? Alles wat je meer oplevert dan het kost moet je niet zelf doen als ondernemer. Dit geldt zowel voor financiële middelen als de tijd die je moet investeren. Een forwarder is een tussenpersoon die je zal ontzorgen en het logistieke traject voor je zal regelen van producent naar jouw magazijn of dat van Amazon of Bol. Vanuit China, de Verenigde Staten of elders in de wereld naar Europa en als laatste stukje naar de klant. Er zijn online forwarders die zonder fysieke aanwezigheid de schakels in de keten coördineren, er zijn ook forwarders die ter plekke hun diensten uitvoeren. Laat je vooraf goed voorlichten over het traject, welke opties er zijn en welke uitdagingen op je pad zullen verschijnen zoals importheffingen en douane controles. Als je hier meer over wilt weten neem dan contact op met Ecommerceforwarding.nl. Wij helpen je graag een passende forwarder te vinden.


Reactie plaatsen