bol.com

Wat is Logistiek via Bol.com?

Waarom zou je het zelf doen als je het kunt uitbesteden? Je kunt een eigen webshop bouwen of jouw producten via Bol.com verkopen. Je kunt zelf leveren met een bedrijfswagen, pakjes bij het dichtstbijzijnde Post.nl punt afleveren of gebruik maken van fulfillment door Bol.com. Wat is de beste werkwijze volgens Ecommerceforwarding.nl? Zoals altijd is er geen ‘beste’ keuze voor iedere e-commerce ondernemer. Welke logistieke keten past het beste bij jouw bedrijf en hoe kan een forwarder je hier bij helpen? We leggen het je uit op deze pagina.

“De winkel van ons allemaal.” Dat is de slogan van Bol.com, een online winkelplatform dat bestaat sinds 1999. Sinds 2012 valt dit merk onder Koninklijke Ahold Delhaize N.V. De naam ‘Bol’ is een afkorting van Bertelsmann On-Line. In 2002 zou Bertelsmann AG het online winkelplatform verkopen. Hoewel er ooit vestigingen waren tot aan China toe, richt Bol.com zich nu exclusief op Nederland en België. Dat beperkt de doelgroep, maar dit maakt het met name voor kleinere leveranciers wat eenvoudiger om de administratieve zaken te regelen.

Wat is Logistiek via Bol.com?

In principe kan iedere ondernemer zich aanmelden voor het Bol.com Partnerplatform en beginnen met verkopen. Naast een Kamer van Koophandel inschrijving en een BTW-nummer heb je niet veel nodig. Voor de klant is Bol vooral een webshop met een uiteenlopend scala aan artikelen, achter de blauw-witte façade zijn echter een enorm aantal winkeliers actief. Het betreft een combinatie van online webshops en retailers die ook fysieke winkels bezitten. Zo kan een ZZP’er dezelfde producten verkopen als elektronicaketen BCC en de klant ziet eigenlijk geen verschil.

Je kunt Bol.com gebruiken als de etalage voor jouw assortiment, eventueel naast je eigen webshop. Ook de online kassa is geregeld, na een bestelling zorg je vervolgens zelf voor de levering en after-sales service. Dat werkt best eenvoudig, er zijn wel enkele kanttekeningen om te plaatsen. Ten eerste moet je concurreren op prijs als je geen exclusieve producten aanbiedt, anders kiest de klant voor de goedkoopste reseller en loop je de verkoop mis. Als tweede moet je voldoen aan de retour voorwaarden van Bol.com die ruimer zijn dan wettelijk verplicht is. Het aantal retouren ligt daarom relatief hoog want de drempel voor de klant is heel laag om een product te bestellen en vervolgens weer te retourneren. Er is nog een derde aandachtspunt en dat is de verzending. Daar komt LvB om de hoek kijken.

LvB ofwel Logistiek via Bol.com betekent dat jouw producten in een magazijn van Bol.com worden opgeslagen. Nadat een klant bestelt wordt het inpakken, verzenden en leveren geheel door het logistieke systeem van Bol verzorgd. Je hebt dus geen opslag nodig, je hoeft geen orders te picken en die ritjes naar het afgiftepunt zijn ook niet meer nodig. Het spreekt voor zich dat hier kosten aan verbonden zijn, via het Partnerplatform kun je berekenen wat de kosten en baten zijn. Wat zijn zoal de voordelen om jouw artikelen via Bol te laten leveren?

  • Van bestelling tot levering alles uitbesteed
  • Geen eigen magazijn nodig
  • Meer kans op de koop knop, betere concurrentiepositie
  • Transparante kosten
  • Flexibele levering voor Select klanten

Wat is Logistiek via Bol.com?

Het is niet mogelijk om je aan te melden voor LvB, als je voldoet aan de voorwaarden dan wordt je vanzelf uitgenodigd door Bol. Vanwege de grote vraag vanuit wederverkopers is er besloten om een drempel van 3000 verkochte artikelen op jaarbasis te hanteren. Als je minder eenheden verkoopt dan kun je geen gebruik maken van Logistiek via Bol.com. Als je wel aan dit minimum komt dan kun je op basis van een berekening bepalen of deze oplossing voor jou interessant is. Het is in ieder geval weer een stap dichter bij het ‘passieve inkomen’ waar we bij Ecommerceforwarding.nl van dromen!

Verkoop je al meerdere jaren via Bol.com en haal je minimaal 3000 stuks op jaarbasis? Dan zul je vanzelf een bericht ontvangen als de capaciteit dit toelaat. Zo is het distributiecentrum in Waalwijk uitgebreid met een gefaseerde ingebruikname in de loop van 2022. Bol belooft dat er voldoende capaciteit is voor verkopers om door te groeien. Je wordt als aanbieder dus niet beperkt door de instroom van nieuwe verkopers.

Een product toevoegen is een kwestie van de EAN-code invoeren en wat extra details invullen. Jouw voorraad moet nog wel naar een Bol.com distributiecentrum verzonden worden. Dit kan een forwarder voor je doen. Als je bijvoorbeeld bij een Chinese fabrikant producten inkoopt die FOB verscheept worden, dan kan de forwarder de zaken regelen vanaf het schip tot aan het Bol.com magazijn. Je hoeft de artikelen dus niet eerst zelf in ontvangst te nemen, je zult ze niet eens onder ogen krijgen! Dit vereist uiteraard vertrouwen in alle bedrijven waar je mee samenwerkt, maar dat is een kwestie van goede keuzes maken, duidelijke contracten afsluiten en soms ook een keer een uitglijder maken…

Heb je nog vragen over Bol.com order fulfillment of over forwarding voor e-commerce bedrijven? Neem dan contact op met de experts van Ecommerceforwarding.nl. We helpen je graag om een betaalbare forwarder te vinden die ervoor zorgt dat jouw producten op de juiste bestemming komen.


Reactie plaatsen