zeecontainers

Wat is het formaat van containers op een boot?

Als je grote zendingen importeert waar je geen haast mee hebt dan is een zeecontainer de meest voor de hand liggende optie. Net zoals bij pallets zijn er ook verschillende container formaten. Wat is het formaat van een container op een boot en waar moet je rekening mee houden? We bekijken de mogelijkheden en maten op deze pagina. Als het om grote zendingen gaat wil je natuurlijk zeker zijn van je zaak. Kies daarom een forwarder waar je op kunt rekenen. Als je hier meer over wilt weten neem dan contact op met de specialisten van Ecommerceforwarding.nl, we helpen je graag verder!

Wat is het formaat van containers op een boot?

Je zou wellicht niet verwachten dat de introductie van containers zoals we die nu kennen pas sinds 1956 bestaat. Er waren al eerder methoden om goederen per treinwagon te vervoeren, maar de uitvinding van Malcom McLean zou de wijze waarop goederen worden vervoerd voorgoed veranderen. Als voormalig truckchauffeur en eigenaar van een enorme logistieke organisatie vond hij de manier waarop kratten één voor één, van en naar een schip werden gehesen niet efficiënt. Hij investeerde in twee tankers die zijn innovatieve ontwerp containers konden vervoeren. Het unieke aan zijn methode was de wijze waarop dezelfde container in gesloten toestand verzegeld en vervoerd kon worden.

Er is geen standaard formaat container. Tenminste, een container voor zeevrachten is rondom gesloten met twee deuren aan de voorzijde. Meer vereisten zijn er niet, er zijn wel container typen die je vaak tegenkomt. Dit zijn de zeecontainers die het meest gebruikt worden voor internationaal transport:

 • 6ft: 1.98 x 1.95 x 1.91 meter
 • 8ft: 2.44 x 2.20 x 2.26 meter
 • 10ft: 2.99 x 2.44 x 2.59 meter
 • 20ft: 6.06 x 2.44 x 2.59 meter
 • 40ft: 12.2 x 2.44 x 2.59 meter

Dit betekent niet dat een schip wordt geladen met kleine containers. De 40ft zeecontainer wordt gebruikt voor zeevrachten van buiten de EU en 20ft of kleiner is voornamelijk voor nationaal gebruik bestemd. Naast transport dienen ze ook voor opslag van goederen. Naast de ‘standaard’ zeecontainers zijn er ook Reefer containers, Open Top containers, High Cube Pallet Wide containers en Flat Racks. Je zult nu wel begrijpen waarom je als ondernemer veel baat hebt bij een vakkundige forwarder. Transport is een sector waar het begrip ‘standaard’ heel flexibel is!

Wat is het formaat van containers op een boot?

Het is voor een importeur belangrijk om te weten hoeveel je in een container kunt vervoeren. Hier zijn de binnenmaten van de 10ft, 20ft en 40ft containers:

10ft zeecontainer

 • L/B/H: 2.80/ 2.35 / 2.39 meter
 • Deuren B/H: 2.34 / 2.28 meter
 • Inhoud: 15.50 kubieke meter
 • Leeg gewicht: 1300 kilo
 • Max. laadgewicht: 8850 kilo

20ft zeecontainer

 • L/B/H: 5.90 / 2.35 / 2.39 meter
 • Deuren B/H: 2.34 / 2.28 meter
 • Inhoud: 33.20 kubieke meter
 • Leeg gewicht: 2030 kilo
 • Max. laadgewicht: 28.450 kilo

40ft zeecontainer

 • L/B/H: 12 / 2.35 / 2.39 meter
 • Deuren B/H: 2.34 / 2.28 meter
 • Inhoud: 67.80 kubieke meter
 • Leeg gewicht: 3740 kilo
 • Max. laadgewicht: 26.750 kilo

De maximale breedte is 2.50 meter. Bij containers met standaard maten 10, 20 en 40ft is de breedte aan de binnenzijde 2.35 meter. Er zijn echter wel bredere Pallet Wide Containers die optimaal ingericht zijn voor het vervoer van europallets. Deze containers zijn 5 centimeter breder en bieden ruimte voor 3 europallets naast elkaar. De maximale hoogte bij 10, 20 en 40ft is 2.39 meter aan de binnenzijde. Er zijn wel hogere types zoals de High Cube container die 30 centimeter hoger is.

Pallet Wide Containers

Dat een container meer inhoud heeft, betekent niet dat je ook meer gewicht mag laden. Het is bij zware goederen wel mogelijk om de bodem te verstevigen zodat meer gewicht mogelijk is. Hoe zwaar een zeecontainer in lege toestand is heeft te maken met de constructie. Containers die specifiek gemaakt zijn voor opslag zullen lichter van gewicht zijn terwijl offshore zeecontainers juist zwaarder zijn vanwege de stevige constructie.

Het is wellicht ook interessant om te weten hoe groot containerschepen zijn. Het grootste schip in 2022 is de Ever Alot met afmetingen van 400 x 61 meter. Met 24.004 teu is dit het eerste containerschip dat groter is dan 24.000 tue. Daarvoor was de koploper de Ever Ace met ‘slechts’ 23.992 teu. Wat betekent teu eigenlijk? Dit is een afkorting die staat voor twenty foot equivalent unit. Dus het aantal zeecontainers van 20 voet lang. Een zeecontainer van 40 voet wordt aangeduid als 2 teu.

Wat is het formaat van containers op een boot?

Als je niet voldoende voorraad bestelt om een container te vullen dan worden jouw pallets samengevoegd met vrachten van andere klanten. Een volle container wordt Full Container Load (FCL) genoemd en een gedeelde container heet Less than Container Load (LCL). Containers worden gesloten en verzegeld, dit heeft te maken met de verzekering van de goederen. Het is wel van belang om te (laten) controleren of de container daadwerkelijk goed afgesloten is voordat de vracht meegaat op het schip.

Meer weten over (zee)container internationaal verschepen? Neem contact op met Ecommerceforwarding.nl voor meer informatie.


Reactie plaatsen