forwarding

Wat doet een forwarder?

Bij een pakje bestellen weet je als e-commerce ondernemer de route wel. Misschien maak je gebruik van een order fulfillment bedrijf of je brengt zelf je pakjes vanuit het magazijn naar een drop-off point. Als je goederen wilt importeren van buiten de EU dan wordt het al snel een behoorlijk complex verhaal. Dan kun je gebruik maken van een expediteur of forwarder. Bij Ecommerceforwarding.nl hebben we veel ervaring opgedaan met het verschepen van goederen. We zijn door schade en schande wijs geworden. Wat een forwarder precies voor je doet, kun je op deze pagina lezen. Ben jij een e-commerce ondernemer die ook wil gaan importeren en op zoek is naar een goede partner in forwarding? Laat het dan even weten, we helpen je graag op weg!

Een forwarder of in het Nederlands ‘expediteur’ is een persoon of bedrijf die het verzenden van goederen coördineert voor klanten. Naast het vervoeren van goederen komt er meer bij kijken zoals het inklaren van goederen bij de douane, het laden en lossen van pallets of containers en producten van fabriek tot magazijn vervoeren via de meest optimale route. Een forwarder is niet hetzelfde als een logistiek bedrijf, al zijn er wel overlappingen. Logistieke partners zorgen vooral dat een pakket van A naar B gaat, een forwarder werkt soms het volledige alfabet af om ervoor te zorgen dat jouw vracht op de juiste bestemming arriveert.

Wat doet een forwarder?

Het eenvoudige antwoord is “nee, je hebt geen forwarder nodig”. Maar in de praktijk kom je er eigenlijk niet omheen om een aantal processen uit te besteden aan ervaren experts die de hele dag niets anders doen dan forwarding. Neem als voorbeeld een lading producten die je vanuit de fabriek in China wilt laten vervoeren naar een fulfillment center ergens in Duitsland. De goederen gaan in een pallet met een vrachtwagen naar de haven. Die pallets moeten in een container worden geladen. De douane stelt strenge eisen aan de papieren. Als je geen volle containers bestelt dan wordt jouw order samenvoegt met pallets van andere klanten. Als het formaat pallet niet volgens specificatie blijkt te zijn, dan moeten goederen opnieuw geladen worden. Vervolgens moet de order weer ergens in de EU worden ingeklaard en verzonden naar het magazijn. Je kunt niet overal aanwezig zijn, tenzij je zelf op die pallet gaat zitten…

Als je direct bij de groothandel bestelt dan kun je het forwarding proces (grotendeels) uitbesteden. Een overeenkomst die vaak wordt afgesloten is FOB wat staat voor Freight On Board. De leverancier zorgt ervoor dat de vracht netjes op de boot komt en jij bent verantwoordelijk voor de rest van het traject. Wat de meest veilige en kosteneffectieve oplossing is kan een forwarder voor je bepalen.

Wat doet een forwarder?

Er zijn forwarding bedrijven die gespecialiseerd zijn in verzending over land, ter zee of in de lucht. Er zijn ook forwarders die alles weten over inklaring bij de douane. Per land zijn er ook specialisten die alles weten over forwarding van en naar deze regio’s. Een allround forwarding bedrijf levert totaaloplossingen en rijgt alles in de keten aan elkaar. Je kunt als opdrachtgever uiteraard wel eisen stellen en voorkeuren aangeven. Zo zijn er steeds meer importeurs die vragen naar de meest duurzame wijze van verzenden om de ecologische impact te verlagen. Zo ontstaat het specialisme ‘eco-forwarding’. Lokaal produceren is namelijk niet altijd de meest duurzame manier. Centrale productie in combinatie met een verantwoorde logistieke keten is dan een betere oplossing.

Afhankelijk van de specifieke definitie ligt de oorsprong van forwarding elders in onze geschiedenis. De Company Limited of London, England werd opgericht in 1835 door Thomas Meadows. Transport tussen Europa en Noord-Amerika nam toe, op kleine schaal zouden hoteluitbaters persoonlijke bezittingen van hun gasten doorsturen. De functie van forwarders is niet wezenlijk veranderd, de werkwijze is wel anders geworden. Zo kan er nu via internet veel geregeld worden zonder fysieke aanwezigheid. Er is een meer fijnmazig netwerk ontstaan van aannemers en onderaannemers waardoor het traject beter dan ooit te volgen is.

Er zijn gelukkig een aantal internationale afspraken omtrent het vervoer van goederen. Toch zijn er per land weer andere regels en vervoersbedrijven varen ook weer hun eigen koers. Zo worden in Europa doorgaans EU-pallets gebruikt, terwijl in andere landen blokpallets de standaard zijn. Douane papieren moeten in de juiste taal aangeleverd worden. In sommige landen worden centimeters gebruikt, elders zijn inches de standaard. Gewicht kun je in kilo’s wegen of in ponden, valuta zijn anders en dan zijn er nog allerlei restricties. Zo moeten houten objecten uit China behandeld zijn tegen houtworm en dit moet volgens protocol vastgelegd worden.

Wat doet een forwarder?

Een forwarding bedrijf is een intermediaire dienstverlener. Je huurt als ondernemer een specialist in die ervoor zorgt dat alle stappen in het logistieke proces op de juiste en meest efficiënte wijze worden doorlopen. Het is geen vervoerder met eigen schepen, vliegtuigen of vrachtwagens. Er zijn overigens wel logistieke providers die forwarding diensten aanbieden, maar dit is vooral bedoeld voor meer eenvoudige trajecten. Binnen de EU zijn er standaard regels en er varen geen enorme vrachtschepen, dit maakt verzending coördineren aanzienlijk eenvoudiger. Als er een koppeling gemaakt moet worden van vrachtwagen, magazijn, andere vrachtwagen, haven, boot, haven en een last-mile vervoerder dan zul je begrijpen dat één bedrijf niet alles in huis heeft om deze dienstverlening te verzorgen. Er kan wel een forwarder zijn die het traject voor je in goede banen leidt.

Nu weet je wat een forwarder is, als je op zoek bent naar de beste forwarding bedrijven voor internationaal goederentransport neem dan contact op met Ecommerceforwarding.nl.


Reactie plaatsen