Transport uit China per trein

Transport uit China per trein

Bij forwarding wordt vaak als eerste gedacht aan zeevrachten, vervolgens aan vervoer per vliegtuig of last-mile levering per vrachtwagen of bestelbus. Maar hoe zit het eigenlijk met de trein? Bij vervoer binnen Europa is het voor specifieke goederen een optie, maar bij vrachten vanuit China is het niet de meeste voor de hand liggende oplossing. Toch is het mogelijk om transport uit China per trein te laten komen. Een forwarder zal altijd naar een maatwerk oplossing kijken die gericht is op de wensen en behoeften van de klant. Bij Ecommerceforwarding.nl bekijken we de voor- en nadelen van containervervoer per trein uit China.

Ter land, ter zee of in de lucht? Bij het vergelijken van vervoer vanuit China of andere gebieden buiten Europa worden doorgaans als eerste schepen en vliegtuigen met elkaar vergeleken. Zeevrachten zijn goedkoop als het grote volumes betreft, voor kleine pakketten kan vliegen goedkoper uitvallen. Wat betreft snelheid is een vliegtuig de winnaar, vervoer per boot gaat langzaam. Treinen worden lang niet altijd in de vergelijking meegenomen, zeker niet als het gaat om vervoer vanuit en naar China. Toch is dit zeker een optie om te overwegen. Het transport gaat sneller dan een zeevracht en de kosten liggen lager dan bij vliegen het geval is.

Transport uit China per trein

Er zijn twee primaire routes; de zuidelijke route en de noordelijke route. De zuidelijke route loopt door Kazachstan en Zuid-Rusland. Dit traject is vooral geschikt voor vrachten van en naar centraal China. Dit zijn de regio’s Chengdu, Chongqing en Zhengzhou. Dan is er de noordelijke route die loopt door Siberië. Dit traject is geschikt voor locaties als Beijing, Dalian, Suzhou en Shenyang. De vracht zal gelost worden in Duitsland (Duisburg en Hamburg) en Polen (Warschau). Dit zijn ook de voornaamste bestemmingen hoewel er volop last-mile vrachten lopen door heel Europa inclusief Nederland.

Het is bekend dat vliegtuigen veel brandstof verbruiken en een relatief kleine capaciteit hebben. Vervoer via het water of land is vanuit financieel en ecologisch oogpunt gezien meer verantwoord. Een trein is een landvoertuig met een aantal unieke kenmerken. Het energieverbruik ligt relatief laag, er is behoorlijk wat opslagcapaciteit en het spoornetwerk is uitgebreid. Daar komt bij dat de Chinese overheid goederenvervoer per trein subsidieert. Op vrachten vanuit Noord- en Centraal China kun je aantrekkelijke kortingen bedingen als het vervoer per spoor betreft.

Gemiddeld genomen mag je stellen dat treinvervoer het dubbele kost dan je voor scheepvaart moet betalen. Maar dezelfde vracht kost per vliegtuig viermaal duurder per vliegtuig dan per trein. De kosten zijn daarmee zeker interessant. Zoals aangegeven zijn er mogelijke subsidies vanuit China, jouw forwarder kan je hier meer over vertellen.

Transport uit China per trein

Los van vertragingen en piraterij zijn zeevrachten eigenlijk altijd langzaam. Een levering is anderhalve maand of langer onderweg vanuit China, de route verloopt niet in een rechte lijn. Vliegtuigen arriveren dezelfde of de volgende dag, tot het moment dat we raketten inzetten zal een vliegtuig de snelste optie zijn. Per spoor duurt een levering gemiddeld genomen tussen 15 en 18 dagen. Zo kun je beter inspelen op de marktvraag en hoef je niet altijd groot in te kopen. Je houdt meer geld over voor andere investeringen. Je kunt uiteraard wel op grote schaal inkopen maar net als bij de andere kenmerken is er bij volume ook weer vaak sprake van de gulden middenweg. De vrachten zijn groot, maar niet altijd enorm.

Als je duurzaamheid als onderscheidend kenmerk van jouw merk hebt dan zul je vliegtuigen vermijden. Dit is nou eenmaal het meest vervuilende voertuig met de hoogste uitstoot CO2 per kilo vervoerd gewicht. Zeevrachten scoren het beste per kilo(meter). Je kunt daarbij de opmerking plaatsen dat lokaal produceren nog duurzamer is. In veel gevallen klopt dit, maar China heeft nou eenmaal een hoge output met daarnaast vaak ook een zeer efficiënte werkwijze. Kleinschalige producenten verspillen vaak meer grondstoffen, opschalen kan duurzaam zijn. De CO2-uitstoot bij treinverkeer ligt aanzienlijk lager dan bij vliegtuigen het geval is.

Als je bederfelijke waren importeert dan is ruim twee weken waarschijnlijk te lang. Er zijn wel steeds meer opties voor gekoeld transport mogelijk. Naast volle containers komen er ook meer mogelijkheden voor LCL-vrachten bij zodat je ook kleinere hoeveelheden kunt importeren. De depots zijn aanzienlijk kleiner dan op havens het geval is, levering naar het depot kan vanuit sommige fabrieken ook een uitdaging worden. Er zijn behoorlijk wat verschillen in temperatuur op de route, daar moet de vracht wel tegen bestand zijn.

Transport uit China per trein

Een risico dat ook genoemd moet worden is de politieke situatie. Schepen en vliegtuigen hebben doorgaans minder last van sancties en oorlogen, per trein kan een conflict voor problemen zorgen. Denk aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de spoorlijn vanuit China moet door deze gebieden reizen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar in oorlogsgebieden kan de transportverzekering in het geding komen. Dit zijn namelijk uitsluitingen in de polis.

Informeer bij jouw forwarder naar de voor-  en nadelen van transport uit China per trein. Of neem contact op met Ecommerceforwarding.nl voor meer informatie.


Reactie plaatsen