shopify

Shopify fulfilment center voor webshops

Shopify is één van de grootste webshop software pakketten ter wereld. De laagdrempelige opzet maakt dit online platform toegankelijk voor kleinere e-commerce ondernemers met voldoende ruimte voor groei als bedrijf. Hoe werkt order fulfilment bij Shopify en bieden ze dezelfde opties als Bol.com (LVB) of Amazon (FBA)? We leggen de overeenkomsten, verschillen en mogelijkheden uit op deze pagina. Ben je op zoek naar een forwarder die direct levert bij jouw favoriete fulfilment center? Neem dan contact op met Ecommerceforwarding.nl, we helpen je graag verder met duidelijke informatie en eerlijk advies.

Dit online webshop platform werd in 2006 opgericht in Canada. In 2021 zouden er 1,7 miljoen bedrijven verspreid over 175 landen gebruik maken van deze software. Het systeem werd ontwikkeld uit onvrede met de beschikbare tools in 2006. De initiatiefnemers wilden een webshop inrichten met producten voor snowboarden. De eerste versie van de software werd in slechts twee maanden tijd ontwikkeld in Ruby on Rails. De lancering van mobiele apps om resultaten van je winkel te bekijken en een API voor verdere integratie hebben bijgedragen aan het succes van dit platform. Naast het basissysteem zijn er nog een groot aantal plug-ins die gratis of tegen betaling te verkrijgen zijn.

Shopify fulfillment center voor webshops

Shopify is in de basis te vergelijken met WooCommerce, een uitbreiding op het WordPress platform dat eveneens gericht is op e-commerce en webshops. Wat betreft prijs en functionaliteit lijkt Shopify vooral gericht op de kleine tot middelgrote ondernemers.

In tegenstelling tot Bol.com en Amazon heeft Shopify geen eigen eigen fulfilment centers. Het is exclusief een online webshop platform dat software ontwikkelt om webshops te ontwerpen en te onderhouden. Ze hebben geen eigen logistieke afdeling om bestellingen af te handelen. Als je graag producten via een derde partij wilt laten verwerken van magazijn tot klant dan is het wel mogelijk om hiervoor een plug-in te gebruiken. Je hebt als gebruiker de vrije keuze om voor een logistieke partner en fulfilment center te kiezen.

Shopify heeft geen voorkeur voor een specifiek fulfilment center. Op de website noemen ze voorbeelden als DSV, Active Ants en PostNL voor grotere bedrijven. Kleinere webshops kunnen terecht bij organisaties als Pakjesfabriek, eWarehousing of Monta. Ze verwijzen voor een overzicht van aanbieders naar de resultaten uit de Emerce top 100 waar DSV en Katoen Natie de hoogste score behalen in de lijst fulfilment centers. Daarbij wordt de opmerking geplaatst dat er per sector gespecialiseerde bedrijven kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan gekoelde producten of dropshopping.

E-commerce entrepreneurs hebben vaak goede ideeën, maar bezitten niet altijd de kennis van het logistieke proces, bestellingen verwerken en magazijnbeheer. Wellicht worden jouw producten geproduceerd in een Chinese fabriek en komen ze via een forwarding bedrijf naar Nederland. Klanten plaatsen een bestelling via de Shopify website waar je Mollie of een dergelijke betaalprovider aan koppelt om de betalingen te verwerken. Waarom zou je dan de stap van magazijnbeheer en verzending ook niet uitbesteden?

Shopify fulfillment center voor webshops

Kleine bedrijven die beperkte aantallen pakketten verzenden hebben niet zoveel aan een fulfilment center dat gekoppeld is aan het Shopify account. Alleen al de kosten voor het bewaren van de voorraad in een fulfilment magazijn kunnen de winst bovenmatig drukken. Als je heel groot bent dan kun je het veroorloven om zelf alles in eigen hand te houden met magazijnen door het land, orderpickers en zelfs bezorgers die met jouw busje rondrijden. Denk maar aan bedrijven als Albert Heijn en Jumbo die iedere stap in de keten zelf invulling geven. Er is een groot deel Shopify gebruikers die precies tussen klein en groot invallen, precies deze groep kan baat hebben bij fulfilment centers. Met API’s is het mogelijk om inkomende bestellingen direct door te zetten naar het systeem van het fulfilment center. Vanuit dit magazijn is er weer een koppeling met de logistieke provider. Als ondernemer zorg je voor een aantrekkelijke webshop en jouw voorraad moet op peil blijven.

Als jouw vracht aankomt in de Nederlandse haven dan kun je ervoor kiezen om de goederen direct op de vrachtwagen naar het fulfilment center te laten brengen. Jouw forwarder kan dit van A tot Z voor je regelen inclusief verzekeringen en controle. Eerst zullen de goederen van de fabriek naar de haven of het vliegveld worden gebracht. Vervolgens worden ze verscheept of naar Nederland vervoerd. In de (lucht)haven wordt alles netjes ingeklaard en direct naar het gewenste magazijn vervoerd. Als de goederen netjes in het magazijn op hun plek staan zul je hier een bericht van ontvangen. Je kunt afhankelijk van de verwerkende partij jouw pakketten laten personaliseren zoals dozen met opdruk of een flyer in de doos.

Amazon FBA in Europa

Het is niet mogelijk om jouw orders direct door Shopify in te laten pakken en verzenden, het is exclusief een online webshop pakket waar je koppelingen mee kunt maken. Het voordeel hiervan is dat je zelf de keuze hebt voor een fulfilment center en voor een bezorger. Als je met LVB van Bol.com werkt of FBA van Amazon dan bepalen zij onder welke condities goederen worden opgeslagen en geleverd. Dit kan een voordeel zijn. Je hebt alleen geen optie voor snellere Select bezorging of gratis Prime bezorging om jezelf als ondernemer te onderscheiden. Je kunt wel een logistieke verwerker kiezen die jouw producten onder voordelige condities aanbiedt. Denk aan same-day bezorging of gekoeld verzenden. Bij Shopify kies je als ondernemer zelf voor de bezorgdienst die het beste aansluit op de voorkeuren van jezelf en van jouw klanten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!


Reactie plaatsen