Plan maken voor import

Plan maken voor import

Als ondernemer ben je in je hoofd vaak al een aantal stappen verder dan in het echt. Dat is op zich goed, zonder duidelijk doel weet je ook niet waar je naartoe werkt. Als je echter de stappen gaat zetten dan kom je er snel achter dat er meer stappen zijn dan je vooraf had gedacht. De route zal ook anders lopen dan je in eerste instantie had ingepland. Bij goederen importeren vanuit het buitenland en dan met name van buiten de EU zul je ontdekken dat het geen recht pad is waar je op loopt maar een kronkelende route met kuilen, bergen en drijfzand waar je in vast komt te zitten. 

Om meer inzicht te krijgen hoe je van idee naar resultaat komt, is het verstandig om een plan te maken voor import. Hierin worden feiten opgesomd en objectieven bepaald. Door onderstaand stappenplan te doorlopen krijg je meer inzicht op jouw project. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan het team van Ecommerceforwarding.nl. Als we één ding hebben geleerd dan is dit het belang van samenwerken met partijen die expertise bezitten die je zelf niet hebt. Zo kun je de focus op je doelstellingen houden.

Plan maken voor import

Laten we heel eenvoudig beginnen met informatie over jouw bedrijf. Als je nog geen bedrijf hebt opgericht dan is dit een uitgelezen moment om knopen door te hakken.

 • Bedrijfsnaam: Kies een naam die uniek is, opvalt en aanspreekt. Als je internationaal zaken doet kies dan voor een bedrijfsnaam die logisch is voor anderstaligen. Als je exclusief jouw bedrijfsactiviteiten richt op één land, regio of taal dan kun je wat specifieker zijn.
 • Adres: Werk je vanuit huis of betrek je een bedrijfspand? Je kunt uiteraard op een later tijdstip verhuizen, maar adres- en contactinformatie later aanpassen kan tot verwarring leiden. Als in systemen van leveranciers of forwarders adresinformatie niet meer klopt dan kunnen handelingen vertragen of in het uiterste geval raak je complete leveringen kwijt.
 • Type bedrijf: Dit kan een eenmanszaak zijn, VOF, BV, NV of een handelsnaam onder een bestaand bedrijf. Iedere rechtsvorm heeft unieke voor- en nadelen waar je goed bij stil moet staan. Je kunt van een eenmanszaak later naar een BV gaan, er is echter geen minimum startkapitaal meer nodig om een BV te starten. Je zult dan wel salaris aan de directeur (jezelf) moeten uitkeren, hier zijn in de aanloopfase regelingen voor. Een mooi salaris betekent ook belasting betalen, dit kan dus een sigaar uit eigen doos zijn.
 • Beschrijving onderneming: Geef in enkele zinnen aan wat jouw bedrijf doet. Bekijk het als buitenstaander die in één oogopslag begrijpt waar het bedrijf voor staat. Als je niet duidelijk het bedrijf kunt omschrijven dan klopt er iets niet in je concept. Dit betekent overigens niet dat iedereen de beschrijving hoeft te begrijpen. Met name binnen e-commerce zijn er regelmatig innovatieve concepten die buiten ieder referentiekader lijken te vallen. Maar ook daar zijn aanknopingspunten met het huidige bedrijfsleven te bepalen.
 • Doelgroep: Bepaal jouw doelgroep. Denk aan B2C of B2B en stel een klantprofiel samen van de ideale klant. Voor sommige bedrijven biedt het voordeel om de doelgroep niet te specifiek te maken omdat je anders mogelijk klanten misloopt. Wat betreft marketing en promotie is het wel prettig als je een ‘karakter’ hebt waar je de boodschap op kunt richten. Dit maakt het voor marketing bedrijven die voor je werken aanzienlijk eenvoudiger om de juiste toon aan te slaan.

Dit waren de basisgegevens van jouw onderneming. Laten we nu de blik naar buiten werpen.

 • Marktonderzoek: Wie zijn je directe concurrenten, wat doen ze en wat ga jij beter doen? Jouw idee is niet zo uniek als je vooraf gedacht had, aan de andere kant hoef je het wiel ook niet helemaal opnieuw uit te vinden. Veel succesvolle bedrijven doen bijna hetzelfde dan de concurrent, maar dan nét even iets beter of ze geven er een iets andere invulling aan.
 • Leveranciers: Dit onderwerp kun je heel ruim nemen. Leveranciers kunnen fabrieken zijn die jouw producten maken, maar ook logistieke bedrijven die transport leveren of softwareontwikkelaars die jouw webshop bouwen. Ook opleidingsinstituten leveren producten evenals banken of telecombedrijven. Bij Ecommerceforwarding.nl richten we ons vooral op logistiek en forwarding, daarmee komen we op het volgende punt;
 • Import / Export: Als je buiten de landsgrenzen inkoopt of verkoopt dan moet je op de hoogte zijn van de internationale regelgeving. Je moet documentatie op orde brengen, douane papieren regelen en met andere zaken rekening houden die gekoppeld zijn aan internationaal handelsverkeer. Omdat dit behoorlijk pittige materie is besteden veel bedrijven dit uit aan commerciële forwarding partijen.
 • Afzetmarkt: Via welke kanalen ga je producten verkopen? Ga je als groothandel leveren aan de retail of richt je de pijlen direct op de consument? Deze vragen zijn gekoppeld aan je doelgroep, maar gaan wat dieper. Breng de gehele lijn van fabriek tot uiteindelijke klant in beeld en bekijk waar jouw bedrijf het beste past in het traject. Zo is het mogelijk dat leveren vanuit een fulfilment center beter aansluit op jouw afzetmarkt dan vanuit je eigen magazijn leveren.

Dan zijn er nog de financieel / juridische zaken. Dit zijn voor veel ondernemers niet de meest interessante onderwerpen om je in te verdiepen, maar ze zijn uiteraard wel van groot belang om een succesvolle onderneming op poten te zetten.

Plan maken voor import

 • Onderzoekskosten: Voordat je begint, zul je wellicht onderzoek laten uitvoeren, producten ontwikkelen of testen en dat soort zaken. Hier zijn kosten aan verbonden, waar komt deze investering vandaan? Je kunt met eigen kapitaal beginnen, extern geld aantrekken of de mogelijkheden voor subsidie onderzoeken.
 • Geld lenen: Als je besluit om geld te lenen of als je investeerders aantrekt dan moet je duidelijke afspraken maken over de prestaties die je moet leveren. Denk aan de wijze van aflossen of intellectueel eigendom van zaken die door een externe partij gefinancierd zijn.
 • Algemene voorwaarden: Je hebt algemene voorwaarden nodig waarin staat beschreven onder welke condities je producten gaat leveren. In veel sectoren zijn standaard algemene voorwaarden beschikbaar die je op basis van de situatie kunt aanpassen. Algemene voorwaarden gaan nooit boven de wetgeving, als je internationaal zaken doet dan moet je ook rekening houden met de wet- en regelgeving in andere landen.
 • Leveringsvoorwaarden: Ook voor deze voorwaarden zijn er al standaard documenten die je kunt aanpassen. Bij internationale import en export zul je eveneens op de hoogte moeten zijn van Incoterms. Dit zijn standaard termen voor goederen importeren die internationaal erkend worden. Zorg dat jouw voorwaarden duidelijk zijn en verwacht hetzelfde van partners en leveranciers. Heb je vragen? Stel ze dan en wacht niet af tot het te laat is.
 • Keurmerken: het CE-keurmerk zal wel bekend zijn evenals ISO-standaarden. Per sector kunnen er keurmerken zijn of standaarden waar je aan moet voldoen. Daarbij zijn er keurmerken die verplicht zijn of die je op vrijwillige basis kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan het ART-keurmerk voor sloten. Dit is geen verplichte keuring maar het geeft wel een indicatie van de kwaliteit. Een keurmerk kan vertrouwen wekken bij de klanten.
 • Juridische bijstand: Waar kun je terecht als er iets niet in orde is? Advocaten werken met specialismen, ontdek waar je terecht kunt met jouw juridische vraagstukken. Zorg ook voor de juiste verzekeringen zodat je gedekt bent mocht er iets mislopen. Zo zijn er verzekeringen voor vervoer, opslag of een aansprakelijkheidsverzekering.
 • Cashflow: Wie betaalt wat en wanneer? Tussen inkoop en verkoop kan behoorlijk wat tijd overheen gaan, je moet investeringen kunnen dragen en tijd kunnen overbruggen. Er zijn heel wat bedrijven over de kop gegaan omdat ze schulden voor zich hebben uitgeschoven met het idee die later af te lossen. Er komt een punt waarop je niet langer kunt werken op basis van krediet.

Als laatste zijn er nog de operationele zaken. Hiermee zorg je dat de zaak door blijft lopen onder alle omstandigheden die te voorzien zijn. Denk aan personeel inhuren voor administratie en productie, een locatie om te werken of een magazijn om goederen op te slaan. Zelfs als je geen product verkoopt dan zijn er een aantal processen die doorlopen en kosten met zich meebrengen. In een gezond bedrijf moeten deze kosten ruimschoots gedekt zijn door de omzet uit verkoop. Wellicht niet in de beginfase, maar dit leg je vast in een tijdlijn.

Plan maken voor import

Binnen ieder bedrijf zijn er zaken die niet te voorspellen zijn. Zeker als je internationaal gaat ondernemen moet je veel regelen. Houd je oren en ogen open en werk samen met bedrijven en experts die ervaring hebben binnen jouw niche. Uiteraard moet je hierbij wel opletten dat ‘vriendschappelijke’ zakenrelaties je later kunnen opbreken. Blijf zelf op de hoogte van wat er gebeurt binnen en buiten jouw onderneming.

Aan de andere kant moet je fouten maken om ervan te leren. Wees af en toe eigenwijs, ga een keer linksaf als iedereen voor je de route naar rechts neemt. Je leert niet alleen van je fouten, maar je kunt ook successen boeken met opties die andere bedrijven laten liggen. Zorg er wel voor dat je de mogelijke consequenties van deze risico’s kunt dragen. “What doesn’t kill you makes you stronger”. Durf jij het aan?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!


Reactie plaatsen