
Pallet forwarding Europa
Dankzij schepen, vliegtuigen, treinen en vrachtwagens is de wereld één grote marktplaats geworden. Zo kun je producten die gemaakt worden in China laten verzenden naar een logistiek bedrijf in Spanje, die leveringen verzorgt naar klanten in Duitsland die bestellen in jouw Nederlandse webshop. Als e-commerce ondernemer lijken grenzen niet meer te bestaan, tot je in aanraking komt met het vervoer van goederen. Je kunt deze rompslomp gelukkig uitbesteden aan een forwarder die het gehele traject van fabriek tot magazijn voor je regelt, het is wel handig als je een beetje kennis van zaken hebt. Hoe zit het bijvoorbeeld met pallets, forwarding naar Europa en CBM? Dat leggen we in het kort uit op deze pagina, neem voor meer informatie contact op met de forwarding specialisten van Ecommerceforwarding.nl.
Waarom zijn pallets niet hetzelfde?
Een Europallet, blokpallet, van hout of kunststof, herbruikbaar of wegwerp … echt duidelijk is het niet natuurlijk. Als je begint met e-commerce en import dan zul je regelmatig verbaasd zijn over de vele ‘standaarden’ die er bestaan. Pallets worden bijvoorbeeld over de hele wereld gebruikt, toch zijn er meerdere maten. De twee meeste bekende types zijn de blokpallet van 100 bij 120 cm en de euro pallets van 80 bij 120 cm. Binnen Europa is het handig om één standaard te gebruiken, maar als Amerika en Groot-Brittannië een pallet gebruiken die 20 cm groter is dan wordt het passen en meten.
Wat betreft het materiaal zijn er pallets van hout, die komen het meeste voor. Er zijn ook pallets van kunststof die bijvoorbeeld gebruikt worden voor medische producten of voedingswaren die aan een standaard als HACCP voldoen. Als het een pallet van hout betreft die van buiten de EU komt dan moet deze voldoen aan de ISPM 15 regel. Dit betekent dat de houten planken, of de pallets als eindproducten, zijn behandeld tegen organismen zoals parasieten. Zo wordt voorkomen dat schadelijke organismen Europa binnenkomen via pallets of dat de goederen geïnfecteerd worden. Veel landen buiten de EU, waaronder China, vallen niet onder de ISPM 15 verplichting. Als je echter goederen importeert zorg er dan voor dat de pallets gecontroleerd zijn en voorzien van een stempel. Dit hoef je niet zelf te doen, jouw forwarder zal dit voor je regelen.
De voornaamste uitzonderingen op de ISPM 15 regel zijn Zwitserland en Portugal. Zwitserland zit niet in de EU, maar maakt wel deel uit van het Europees grondgebied. De regel geldt daarom niet voor dit land. Portugal behoort wel tot de EU, maar vanwege de houtproductie aldaar moeten pallets vanuit dit land wel voldoen aan de ISPM 15 standaard. Een ISPM 15 pallet is voorzien van een landcode, 3-cijferig registratienummer en de wijze van behandeling (HT - Hitte of DH - elektrisch).
Pallets in Europa en Nederland
De standaard voor europallets is 80 bij 120 centimeter oppervlak met een hoogte van 14,4 cm. De hoogte inclusief pallet mag maximaal 180 centimeter zijn. Als producten hoger worden gestapeld dan worden ze verdeeld over meerdere pallets. Je loopt dan het risico dat je extra moet betalen voor een grote en een kleine pallet. Vrachten worden berekend op basis van CBM, lees deze pagina voor meer informatie over dit onderwerp. De norm in China ligt standaard hoger. Als het gaat om vrachten naar Europa dan is het van belang om bij het laden duidelijke instructies te geven.
Het minimum draagvermogen voor een euro pallet in Europa en Nederland ligt op 1500 kilo. Het maximale gewicht ligt echter op maximaal 1000 kilo, al zijn er wel uitzonderingen op deze regel. Als je zware goederen laat vervoeren dan kan deze norm voor jou van belang zijn. Tarieven voor gewicht lopen flink uiteen voor vrachten over land, zee of lucht. Als je lage kosten boven snelle levering als prioriteit stelt laat de forwarder dan berekenen wat de meest kosteneffectieve oplossing is.
Pallets ruilen
Als je gebruik maakt van euro pallets die volgens de officiële norm zijn gemaakt dan is het mogelijk om ze te ruilen. Als je dus nieuwe vracht geleverd krijgt dan geef je lege pallets retour. Het magazijn komt zo niet vol te staan met brandhout (dit is figuurlijk bedoeld, gebruik pallethout niet in de haard!) en je betaalt minder voor pallets.
Niet alle transporteurs bieden de optie voor pallets ruilen. Het is dan mogelijk om een voorraad pallets te verkopen aan een palletbedrijf, de opbrengst ligt wel aanzienlijk lager dan de prijs die je er zelf voor betaald hebt. Dan zijn er nog de niet-gecertificeerde euro pallets. Die zijn wel (min of meer) volgens dezelfde standaard gemaakt, maar ze beschikken niet over het officiële keurmerk. Dit maakt ze onbruikbaar voor ruilhandel, ze zijn bestemd voor eenmalig gebruik.
Als je een specifieke voorkeur hebt voor herbruikbare pallets, of juist eenmalig te gebruiken pallets, dan kun je die voorkeur aangeven bij de forwarder. Als er ergens op de route pallets niet voldoen aan de regels binnen een regio of wijze van vervoer dan loop je het risico dat de vracht wordt geweigerd. Dan moet alles worden overgeladen wat tijd en geld kost. Er kunnen echter situaties zijn waarin tussentijdse wijzigingen wel voordeel opleveren. Je hoeft bijvoorbeeld niet direct vanuit de fabriek de goederen op een gecertificeerde europallet op pad te sturen. Zolang dit maar gebeurt in de laatste stap voor het vervoer naar Europa. Het papierwerk is hierbij van groot belang. Zorg dat alles goed is geregeld, voorzien van alle stempels en autorisaties en opgesteld in de vereiste taal.
Op zoek naar een betrouwbare forwarder waar je op kunt rekenen én die goed rekent? Neem even contact op met Ecommerceforwarding.nl, we helpen je graag verder.