
Magento en forwarding voor e-commerce bedrijven
Bij Ecommerceforwarding.nl weten we dat de keten van grondstof tot klant compleet afhankelijk is van de zwakste schakel. Veel e-commerce entrepreneurs plaatsen de focus op één aspect van de bedrijfsvoering. Dit zal vaak het product of de dienst zijn. Maar hoe krijg je het product bij de klant, waar komt het vandaan en welke stappen moet je doorlopen voordat je de eindstreep behaalt? Bij verkoop op internet heb je een webshop nodig of een website met e-commerce opties. Magento is dé keuze voor het MKB en grotere bedrijven. Hoe Magento werkt en op welke wijze je de koppeling maakt met logistieke partners en forwarders leggen we uit op deze pagina. Heb je nog vragen over e-commerce forwarding in combinatie met Magento? Neem dan gerust contact op met de experts van Ecommerceforwarding.nl.
Wat is Magento?
Magento is een e-commerce platform dat in 2008 werd uitgebracht door Varien en gebouwd is op het Zend Framework. In 2018 zou Adobe het bedrijf overnemen voor een slordige 1.68 miljard dollar. Daarmee is Magento uitgegroeid tot de ‘Photoshop’ voor webshops. Het betreft een premium e-commerce platform dat toegankelijk is voor MKB’ers maar schaalbaar genoeg voor grote bedrijven zoals Nike en Samsung. Dat het platform standaard overweg kan met PHP maakt het mogelijk voor externe ontwikkelaars om de basis functionaliteit verder uit te breiden. Hier zijn enkele functies die standaard in Magento aanwezig zijn:
- Producten toevoegen en beheren
- Categorieën maken en beheren
- Voorraadbeheer
- Klantaccounts bijhouden
- Klantcontact registreren
- Bestellingen en betalingen verwerken
- Lokalisatie voor meerdere landen
- Betalingen verwerken (via externe payment providers)
- Statistieken bijhouden en analyseren
- Mobile responsive design
Als je kijkt naar online bedrijven die overstappen naar een ander e-commerce platform kiezen de meeste ondernemers voor Shopify, dan WooCommerce (op basis van WordPress) en als derde Magento. Die eerste twee opties lenen zich beter voor kleine ondernemers en bedrijven in het MKB, Magento richt zich vooral op de wat grotere organisaties. Het is in ieder geval geen doe-het-zelf pakket voor parttime hobby bedrijfjes hoewel het CMS op zich vrij toegankelijk is.
Magento en logistiek
Als webshop platform is Magento zeer uitgebreid, wat betreft logistieke processen is de basis functionaliteit aanwezig, maar als je lijkt naar forwarding dan schiet het systeem tekort. Dit is niet zozeer een beperking maar een bewuste keuze. Net zoals bij vergelijkbare platformen het geval is kun je ook hier plugins ofwel uitbreidingen toevoegen aan het basissysteem. Beheer van je voorraad en bestellingen regel je binnen het systeem, verder koppel je de logistieke providers die passen bij jouw onderneming. De meeste bedrijven die gebruik maken van Magento hebben werknemers in dienst die zich richten op webshop inrichting en beheer of ze huren externe krachten en/of adviseurs in. Als je namelijk meer wilt dan de basis features dan kan het platform al snel overweldigend worden. Het voordeel van een open systeem als Magento is de vrijheid in keuze. Zo kun je kiezen voor diverse last-mile vervoerders die vaak al een plugin voor je klaar hebben staan, of je laat een maatwerk forwarding module ontwikkelen die specifiek gericht is op jouw bedrijfsactiviteiten.
Magento en forwarding
Een onderdeel van webshop software waar relatief weinig aandacht aan wordt besteed is productie en forwarding. Dat is op zich niet zo verbazingwekkend, maar het is wel jammer dat je niet alle schakels in de keten binnen hetzelfde systeem kunt onderbrengen. Is jouw forwarder in staat om te werken met het Magento-platform? Hoe kun je zendingen traceren, inventariseren en boeken? Als je gaat kiezen voor een e-commerce platform controleer dan ook hoe je taken kunt verdelen en informatie kunt delen met onderaannemers. Denk aan een automatische notificatie naar de leverancier als de voorraad in het magazijn bijna op is.
Open Source
Heb je een logistiek traject op poten of wil je samen met je forwarder goederen van A tot Z volgen? Dan kun je overwegen om een maatwerk module te laten bouwen door een ervaren Magento-ontwikkelaar. Het systeem is namelijk Open Source. Bespreek de mogelijkheden en wensen met alle stakeholders en bekijk op welke wijze je strategisch voordeel kunt behalen met custom software. Een compleet eigen webshop van de grond af aan bouwen is eigenlijk niet meer van deze tijd. Vrijwel iedere webshop is gebouwd op een bestaand platform.
Magento, Shopify, WooCommerce … ?
Er zijn veel webshop platformen om uit te kiezen. Shopify en WooCommerce staan in populariteit iets boven Magento. Dit heeft te maken met de leercurve, Magento is niet het meest toegankelijke systeem. Daarnaast liggen de tarieven hoger in vergelijking met de concurrentie. Als je daarnaast externe hulp moet inschakelen om modules te ontwikkelen of om het beheer te verzorgen dan zul je behoorlijk moeten investeren. Voor grotere organisaties zal dit geen bezwaar zijn omdat het systeem zich zo goed leent voor opschalen, kleinere e-commerce entrepreneurs zullen wellicht beginnen met een iets meer toegankelijk systeem. Kijk niet naar de ‘beste’ webshop software op basis van een score of sterren-rating, maar let vooral op de kenmerken die je brengen waar je wilt uitkomen als ondernemer.
We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen van Magento en de wijze waarop je koppelingen kunt maken met forwarders. Als je vragen, opmerkingen of goede ideeën hebt dan horen we graag van je. Neem contact op met Ecommerceforwarding.nl en vertel ons jouw verhaal.