colli

Losse collis / dozen verzenden

Als e-commerce ondernemer wordt je overspoeld met termen waar je wellicht nog nooit eerder van hebt gehoord. Als je net een beetje thuis bent in SEO, SEA, bounce rates en andere termen die van belang zijn voor jouw webshop dan komt er weer een vracht logistiek jargon over je heen. Bij Ecommerceforwarding.nl hebben we al veel termen zien langskomen, we krijgen ook steeds dezelfde vragen van ondernemers. Hoe verzend je een doos per vliegtuig? Of wat is het meervoud van colli eigenlijk? We hebben ondertussen voldoende kennis om te weten welke zaken we liever uitbesteden aan de forwarder, toch is het verstandig om een beetje op de hoogte te blijven van logistieke terminologie.

We hadden het zojuist al over het meervoud van colli. Nou, dat is dus colli. Eigenlijk is collo het enkelvoud, maar colli wordt vaak gebruikt voor zowel enkelvoud als meervoud. Collo is de kleinste verpakkingseenheid in een zending. Deze eenheid kan weer bestaan uit een aantal producten of onderdelen, maar het gaat dus om die ene doos. In de praktijk wordt de term colli voor diverse verpakkingen gebruikt zoals:

  • Een doos
  • Een set dozen die als één geheel zijn samengevoegd
  • Een pallet met wrap folie

Losse collis / dozen verzenden

Voor de vervoerder is het dus één fysiek object dat verscheept zal worden. Een collo kan weer meerdere collis bevatten. Bijvoorbeeld een doos met goederen in een grotere doos met meerdere dozen. De voornaamste reden om met collis te werken is de verwerking van een collo. Het is niet nodig om ieder artikel los te verwerken. Dit kan bij het samenstellen van de colli of collis wel het geval zijn.

CBM staat voor kubieke meter. Dit is de internationale standaard om volume te meten. Er zijn diverse CBM-calculators online te vinden. De rekensom is overigens niet ingewikkeld:

CBM = (Lengte x Breedte x Hoogte) x Aantal colli

Als je een zending hebt met meerdere colli die afwijkende maten hebben dan moet je voor iedere categorie / maat een berekening maken. Als Europeaan sta je er wellicht niet bij stil maar er wordt gemeten in centimeters en meters, niet met inches. Daarnaast is er nog de conversie sleutel van CBM naar kilogram. Deze conversie verschilt op basis van het type vervoer:

  • Lucht: 1 CBM staat voor 167 Kg
  • Weg: 1 CBM staat voor 333 Kg
  • Zee: 1 CBM staat voor 1000 Kg

Per doos kan het gewicht enorm verschillen als wordt uitgegaan van volume. Een kilo veren is net zo zwaar als een kilo lood, maar een kilo pingpong ballen zal meer ruimte innemen dan een kilo golfballen.

Losse collis / dozen verzenden

Dat er wordt gewogen in kilo’s en gemeten in meters is gelukkig standaard, dit geldt niet voor pallets. Zo zijn er mini-pallets met een oppervlak van 80x60cm, euro pallets van 80x120 centimeter en block pallets die 100x120cm groot zijn.

Gemiddeld genomen worden containers iets meer dan 80 procent gevuld, 100 procent capaciteit komt zelden voor. Een collo van 50x50x90cm neemt bijvoorbeeld 0,25 kubieke meter in. Op basis van de colli-afmetingen kun je het type pallet kiezen en voordelig stapelen.

Als een pallet in de hoogte niet geheel vol staat dan betaal je voor loze ruimte. Dit is niet kosten efficiënt en ook niet bepaald duurzaam. Bij gecombineerde shipments worden pallets volgeladen met meerdere bestellingen. Dit kan de kosten per kilo drukken, het is wel mogelijk dat jouw dozen later op het vliegtuig gaan dan ze gereed zijn. Er zijn forwarders die ruimte reserveren, bijvoorbeeld per week, en de pallet volladen tot het moment van verzending. Het spreekt voor zich dat deze strategie niet werkt voor verswaren.

Afhankelijk van de forwarder die je kiest, kun je de locatie van de colli volgen. Als er tracking informatie beschikbaar is dan kun je zien of jouw zending bij een depot staat in het land van herkomst, of dat het met een vliegtuig wordt vervoerd. Niet alle forwarders of vervoerders kunnen voor iedere zending tracking informatie verschaffen. Er zijn echter mogelijkheden om met een track&trace systeem wereldwijd jouw dozen te volgen, ook voor groothandel toepassingen. Met push notificaties en mail updates krijg je automatisch bericht als de zending weer een stap verder is in het proces.

Losse collis / dozen verzenden

Zeker als je met gedeelde vrachten werkt zorg dan dat jouw dozen sterk zijn en goed zijn afgesloten. Je weet namelijk niet waar op de pallet jouw dozen komen te staan. Als er breekbare goederen zijn moet je extra goed opletten. Een sticker met ‘fragile’ is helaas geen magische krachtenveld dat jouw lading zal beschermen.

Als je werkt met een forwarder dan kun je veel werk uit handen geven, toch is het altijd verstandig om zelf ook je huiswerk te doen. Wellicht is het beter om goederen vanuit de fabriek in een ander type doos te laten verpakken dan ze normaal gesproken gebruiken. Zo kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en betaal je niet teveel voor een zending.

Bij luchtvracht worden pallets of containers Unit Load Devices (ULD) genoemd. Deze ULD’s bieden extra bescherming voor de lading en verhogen tevens de veiligheid aan boord. De containers worden gemaakt van aluminium en zijn volledig te sluiten, er zijn ook containers met profielen van aluminium en kunststof platen. Aan een pallet van aluminium kan een bagagenet worden bevestigd.

Wil je meer weten over de afmetingen van collis of dozen en wil je de kosten voor forwarding laag houden? Neem contact op met Ecommerceforwarding.nl, we helpen je graag verder.


Reactie plaatsen