
Is importeren duurder geworden?
Prijzen stijgen, we zien het overal en iedereen klaagt erover. Je kunt minder kopen voor hetzelfde bedrag, producten worden duurder maar lonen gaan niet omhoog. Zijn deze perikelen ook van toepassing op importeren van buiten de EU? Bij Ecommerceforwarding.nl laten we regelmatig pallets vol producten vanuit landen als China naar Nederland verschepen, zijn er voor ons naast hogere kosten ook besparingen te halen? Voor maatwerk advies ga je naar een forwarder, op deze pagina geven we je alvast een aantal gespreksonderwerpen.
Alles wordt duurder
In juli 2022 lag de inflatie in Nederland op 10,3 procent. Dit betekent dat je met dezelfde euro in deze maand nog 89,7 cent kunt ‘kopen’ in vergelijking met het jaar ervoor. De inflatie is juni lag op 8,6 procent, deze cijfers zijn niet cumulatief. Voor sommige mensen maakt tien cent op een euro niets uit, voor anderen betekent het boodschappen terugleggen bij de kassa.
Hand op de knip
Als de prijzen stijgen dan denkt de gemiddelde consument langer na voordat ze een aankoop verrichten. Dit zien we momenteel vooral aan producten voor langdurig gebruik en premium artikelen. Denk aan meubilair en apparatuur. Brood raakt op, op die oude sofa kun je nog wel een paar maandjes zitten. Over het algemeen kun je stellen dat Nederlanders de gevolgen van de inflatie nog niet echt voelen in het dagelijks leven, als e-commerce ondernemer die in de marge opereert is het wel goed om het bestedingspatroon van jouw klanten te doorzien.
De bank tempert de inflatie
De Europese Centrale Bank kan bij inflatie besluiten om de rente te verhogen. Rente is een soort rem die de ECB kan indrukken of loslaten om de inflatie te beïnvloeden. Als banken duurder moeten lenen dan wordt dit doorberekend naar klanten. Ze zijn niet langer in staat om reserves op te bouwen en de samenleving moet wat zuiniger gaan leven. In 2022 verhoogde de ECB voor het eerst sinds 2011 de rentetarieven. De tijd van gratis geld lenen is voorbij. Het is daarmee de bedoeling dat consumenten minder gaan kopen in plaats van meer. In het grote perspectief is dat een goede zaak, maar als individuele ondernemer natuurlijk niet.
Hoge kosten voor brandstof
De top van de berg lijken we voorbij te zijn, consumenten betalen aanzienlijk minder aan de tank dan enkele maanden geleden. De prijzen liggen nog steeds flink hoger dan vorig jaar, maar de druk is enigszins van de ketel. In de logistiek en forwarding zijn deze hoge prijzen nog steeds van grote invloed op de prijzen. Een vrachtschip of vliegtuig heeft enorm veel energie nodig om producten te vervoeren van over de hele wereld. Dit wordt doorberekend naar klanten, importeurs dus. Daarnaast hebben de grote vervoerders gebruik gemaakt van de situatie door hun tarieven flink te verhogen. Laten we het zo stellen; als je eigenaar bent van een vloot vrachtschepen dat zit je momenteel op rozen. De prijsstijgingen vertalen zich naar enorme winsten op transport. Final mile logistieke bedrijven staan veel meer onder druk, mede door een tekort aan personeel en steeds meer concurrenten die alleen maar op prijs de strijd aangaan.
Productie in China
Het grootste productieland ter wereld is natuurlijk China. Als je goederen importeert dan is dit het land om naar te kijken. Terwijl we in het Westen de grootste klappen van Corona achter de rug lijken te hebben is dit in China zeer zeker niet het geval. Omdat de Chinese regering zo streng was in de eerste fase en juist achterloopt met vaccinatieprogramma's blijft het virus een storende factor in de economie. Als er ergens een paar gevallen bekend zijn dan gooit de regering direct de regio plat. Dit zorgt voor stagnatie in productie en transport. De productie begint weer toe te nemen, maar in mindere mate dan verwacht.
Inflatie in China
De aanpak van de inflatie in China verloopt heel anders dan in de Verenigde Staten en in Europa. De rentetarieven zijn daar niet verhoogd en de Chinese renminbi staat laag ten opzichte van de dollar en euro. In een maand tijd daalde de waarde 6 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar en 2 procent vergeleken met de euro. Dit betekent dat kopen in China voor Nederlandse e-commerce bedrijven goedkoper is geworden. Dit geldt uiteraard niet voor alle goederen, maar er liggen zeker mogelijkheden. De productie blijft echter stagneren, ook vanwege het gebrek aan grondstoffen en productiecapaciteit.
Wat verdien je in e-commerce?
Importeren vanuit China is goedkoper geworden, vrachtvervoer is juist in prijs gestegen. Dan is er nog de kwestie van verkoopprijzen in Nederland en de rest van Europa. Als je een oude voorraad hebt liggen die je goedkoop hebt ingekocht en de verkoopprijzen laat stijgen dan maak je tijdelijk meer winst. Denk aan winkels die zonnebloemolie plotseling in prijs lieten stijgen. Maar als je voor die hogere prijzen als ondernemer minder voorraad kunt kopen dan heb je daar geen voordeel van. Op dit moment kun je voor iedere euro die je binnenkrijgt in landen met hogere inflatie goedkoper inkopen. Daarbij moet je weloverwogen inschatten hoe de tarieven voor transport zich zullen ontwikkelen evenals de productiecapaciteit.
Tussen herkomst en eindbestemming liggen veel schakels die ieder hun uitdagingen kennen, maar ook potentie bieden. Jouw forwarder houdt de vinger aan de pols en zal met je meedenken over de beste inkoop strategie.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.