
Import uit China vanaf oktober 2022
Het is tijd voor een nieuwsupdate, ditmaal gericht op import van goederen uit China. In de nieuwscyclus is er 24 uur per dag, 7 dagen per week ruimte voor content, maar er lijkt plaats te zijn voor slechts enkele onderwerpen. Zelfs de oorlog in Oekraïne kan de aandacht van journalisten nauwelijks meer vasthouden, of er nieuwe afleveringen van “Massa is Kassa” komen lijkt van groter belang te zijn… China lijkt momenteel niet echt een interessant onderwerp te zijn in het Westen en COVID-19 nog minder. Als je goederen importeert vanuit Azië dan zijn beide onderwerpen nog steeds aan de orde van de dag. Daarom kijkt Ecommerceforwarding.nl naar de huidige stand van zaken, op de drempel van het vierde kwartaal 2022.
COVID-19 in 2022
Met meerdere festivals achter de rug staan we niet meer stil bij de Corona pandemie die sinds 2020 de wereld in zijn greep hield. We maken ons veel meer bezorgd over hoge energieprijzen en een gebrek aan werknemers in ons land. Wellicht gaan brood- en frietbakkers die failliet gaan vanwege de torenhoge energierekeningen deze vacatures invullen, maar ‘booster’ prikken zijn echt niet meer in het nieuws. In China ligt het anders. Dit is het enige land ter wereld dat nog steeds vasthoudt aan een ‘zero-tolerance’ beleid wat betreft Corona besmettingen. En dat heeft gevolgen voor productie, logistiek en forwarding van goederen. In september 2022 werd Chengdu op slot gegooid omdat er een handvol nieuwe besmetting waren aangetroffen. Toch is ook daar het volk moe van de Corona maatregelen en komen er steeds meer protesten. In Shenzen zijn beelden opgedoken van werknemers die het niet eens zijn met het draconische beleid en hun werk hebben neergelegd.
In Shanghai lijken de gemoederen enigszins bedaard te zijn. Het is bijna ‘business as usual’ hoewel ook hier nog flinke vertragingen zijn bij het vervoer van vrachten. De capaciteit is weer vrij goed op peil maar er moet nog veel ingehaald worden. In Shanghai en Hong Kong worden verplaatsingen steeds eenvoudiger, dit zal zeker het logistieke proces versnellen. Maar voordat de vracht aan boord is van het schip en arriveert in Europa zijn we een flinke tijd verder. De prijzen zijn ondertussen opgelopen en deze kosten zul je als importeur voor een deel moeten doorberekenen aan je klanten. Een ervaren forwarder die slim omgaat met indeling en levering van pallets kan je in dit geval veel geld besparen. Als jouw pallet bijvoorbeeld iets te hoog is dan worden deze goederen verdeeld over twee lagere pallets. Aangezien je naast volume ook moet betalen voor oppervlakte kunnen de kosten zo flink oplopen.
COVID-19 zorgt ook nog steeds voor een tekort aan productiecapaciteit. Hoewel de druk een beetje van de ketel is zijn we nog niet helemaal klaar met de pandemie. Voorheen waren vooral de burgers en werknemers ziek, nu treft het vooral de economie.
Logistiek in China
Laten we even de voornaamste logistieke categorieën bekijken en bepalen waar de bottlenecks aanwezig zijn.
- Lucht: Vliegtuigen vanuit China vliegen onder redelijke normale condities met een lichte vertraging. Er zijn wel verplichte PCR testen voor chauffeurs die naar de luchthaven rijden.
- Zee: Schepen kunnen bijna als normaal varen, hoewel er wel lichte vertragingen zijn. Ook hier moeten chauffeurs weer een negatieve PCR test kunnen laten zien.
- Weg: Vrachtwagens rijden als normaal met verplichte testen bij ritten van en naar Shanghai. Voor vervoer over de weg is de vertraging minimaal.
- Logistiek: Als we kijken naar de magazijnen dan zijn de werkzaamheden weer hervat. Testen voor personeel blijft verplicht.
Net zoals in Nederland is er ook in China een tekort aan personeel. Hoewel de draad behoorlijk goed is opgepikt kunnen we niet spreken van een zeer stabiele situatie. Als er ergens in de keten een tegenvaller op het pad komt dan kan dit voor een sneeuwbaleffect zorgen. De toenemende kritiek op het COVID-19 beleid kan zorgen voor meer protesten wat ook weer een vertragende factor kan zijn. Wil je up-to-date blijven? Neem dan contact op met jouw forwarder, die blijft voor jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Alles klaar voor de feestdagen?
De blaadjes vallen van de bomen, de herfst doet zijn intrede. Tuincentra openen hun kerstshows in oktober en kruidnoten liggen ondertussen overal in de schappen. Als je nu nog voorraad moet inkopen voor december dan ben je wel aan de late kant. Hoewel je per vliegtuig bij kleine tot middelgrote vrachten nog vrij snel producten kunt importeren vanuit China wordt het steeds drukker en de tijd begint toch echt te dringen. Het is ook de vraag wat je voor die voorraden moet gaan betalen.
Als je de situatie van nu vergelijkt met enkele jaren geleden dan kun je de volgende constateringen maken:
- Grondstoffen zijn schaars en duurder geworden.
- Productiecapaciteit is weer bijna op peil maar de kosten zijn gestegen.
- Logistiek en forwarding is aanzienlijk duurder geworden vanwege hoge energieprijzen.
- Het wegwerken van achterstanden zorgt voor vertraging bij nieuwe orders.
Dan is er nog het onderwerp inflatie. Dit is wereldwijd een uitdaging, toch speelt dit in China veel minder. In juli en augustus 2022 was de inflatie zelfs negatief. Over het gehele jaar genomen komt de teller uit op ongeveer 2,5 procent. Dat is toch wel wat anders dan 12 procent in Nederland voor augustus. Net als met Corona gaat China ook anders om met inflatie en stimuleringsmaatregelen. Houd er dus rekening mee dat prijzen voor inkoop en verkoop verder kunnen oplopen.
Meer weten over importeren vanuit China? Neem contact op met de experts van Ecommerceforwarding.nl voor advies op maat.