transportkosten

Hoge transportprijzen en hoe dit te voorkomen

Ondernemers die goederen importeren vanuit het buitenland hebben kennis mogen maken met de ‘coronatax’. Sinds de Corona pandemie hebben rederijen meer winst gemaakt dan ooit. Het lijkt haast alsof de containers gevuld zijn met goud. Vervoerders als Maersk en Hapag-Lloyd zagen hun winstmarges stijgen naar 40 tot wel 50 procent. Transport per spoor maakte prijsstijgingen door tot 50 procent ten opzichte van de oude tarieven. Betaal jij te veel voor transport? Ecommerceforwarding.com helpt je zicht te krijgen op de prijzen voor vervoer per boot, vliegtuig en over land.

We noemden hierboven zowel winst voor vervoerders als hogere prijzen voor klanten van vervoerders. Beide getallen zijn flink gestegen wat aangeeft dat logistieke bedrijven niet alleen hogere kosten moeten maken, ze maken ook zeker extra winst op al die containers vanuit China, de Verenigde Staten en elders in de wereld. Container prijzen zijn sinds 2020 enorm gestegen, het zou makkelijk zijn als we hier Corona voor kunnen aanwijzen als oorzaak. Toch zien we dat de winst bij vervoersbedrijven in diezelfde periode met een gelijke factor zijn gestegen. Die extra omzet is dus pure winst, het is niet zozeer een gevolg van alle Corona perikelen in de wereld. De cijfers van de World Container Index laat duidelijk zien dat sinds 2020 de prijzen enorm naar boven schoten, in 2021 zouden ze stabiliseren, maar op een daling wachten we nog steeds.

Hoge transportprijzen en hoe dit te voorkomen

Bedrijven willen winst maken, dat is niet vreemd. Het is wel opmerkelijk dat vervoerders zoveel winst maken terwijl in veel sectoren juist enorme cashflow problemen spelen. Er werd overigens ook flink geïnvesteerd in nieuwe schepen waarvan een aantal op basis van meer duurzame brandstoffen. Dit geeft aan dat de grote winnaars de vervoerders zijn en ze zijn niet van plan om binnenkort hun bedrijfsactiviteiten te staken. Er wordt steeds meer vervoerd op basis van een hogere winstmarge. Maar dit snijdt diep in de winst van de retailer.

Ondernemers moeten afwegingen maken en complexe berekeningen maken. Kies je voor luchtvracht en een beperkte lokale voorraad of ga je voor een volgestouwd magazijn met nieuwe leveringen die over een paar maanden per boot verschijnen? Ga je de prijzen aan klanten verhogen omdat de transportprijzen zijn gestegen of neem je het verlies omdat de concurrentie dit ook doet? Met een goede forwarder ben je verzekerd van de beste prijs voor het transport, ongeacht waar het vandaan komt en op welke wijze. Hoe kun je eigenlijk als ondernemer transportprijzen berekenen?

De twee voornaamste manieren om prijzen te bepalen voor vervoer van goederen zijn gewicht en volume. Wat het weegt en hoeveel ruimte het inneemt dus. Op basis van het volumegewicht en het werkelijke aantal kilo’s wordt een berekening gemaakt aan de hand van een standaard volume.

  • Bij luchtvracht staat 1 cbm voor 167 kilo. Dit is een volumeratio van 1:6.
  • Bij wegvervoer staat 1 cbm voor 333 kilo. Dit is een volumratio van 1:3.
  • Bij zeevracht staat 1 cbm voor 1000 kilo. Dit is een volumeratio van 1:1.

Het hoogste getal van volumegewicht en het werkelijke gewicht wordt gebruikt om het tarief voor het belastbaar gewicht te berekenen. Voor goederen die veel ruimte innemen, maar betrekkelijk licht van gewicht zijn wordt het volumegewicht gebruikt.

Hoge transportprijzen en hoe dit te voorkomen

Om achter het volumegewicht te komen moet je als eerste het volume berekenen. Dit is de som van lengte × breedte × hoogte in centimeters. Dit getal wordt vervolgens gedeeld op een standaard waarde. Voor luchtvracht is dit een waarde van 6000, voor wegtransport 3000 en voor zeetransport 1000. Het zal je niet verbazen dat de hoogste transportprijzen bij luchtvervoer te vinden zijn en de laagste bij transport over zee.

Er is nog een manier om het tarief van transport te berekenen bij vervoer over de weg genaamd ‘laadmeter’. Een laadmeter is hetzelfde als een strekkende meter ruimte in de vrachtwagen. Deze eenheid komt vooral voor bij goederen die je niet kunt stapelen of waarop niet gestapeld mag worden. Het gaat dan vooral om de oppervlakte en niet het volume in kubieke centimeters. Dit is van belang want de lege ruimte boven de goederen moet verrekend worden. Normaal gesproken zal een laadmeter voor 1750 kilo aan gewicht staan. Als je uitgaat van een Europallet met afmetingen van 80 bij 120 centimeter dan hebben we het over 0,4 laadmeter.

Veel bedrijven zullen niet steeds een complete container vullen. Het zou een verspilling van ruimte en geld zijn om een half lege container over de zee te vervoeren. Een LCL-container wordt gevuld met meerdere bestellingen van diverse klanten. Om dit goed te coördineren heb je een betrouwbare forwarder nodig die het transport voor je regelt tegen een scherp tarief. Hierbij wordt de M/W methode toegepast wat staat voor Maat (kubieke meter) en Wicht (ton).

Hoge transportprijzen en hoe dit te voorkomen

Bij het bepalen van het gewicht zijn er drie termen die je moet kennen:

  • Bruto gewicht, wat staat voor de inhoud en verpakking.
  • Netto gewicht, wat staat voor inhoud zonder verpakking.
  • Tarra gewicht, wat staat voor de verpakking zonder inhoud.

Als je goederen laat vervoeren dan moet je dus meer tellen dan alleen het gewicht van de producten. Naast de verpakking van ieder product zijn er nog dozen en/of pallets die ook een gewicht hebben. Als je hier geen rekening mee houdt dan kun je voor een hogere transportprijs komen te staan dan je vooraf had gedacht. Jouw forwarder zal hier uiteraard rekening mee houden, het is als inkoper goed om te weten op welke wijze het gewicht of volume berekend wordt.

Bij verswaren kan het gewicht tijdens transport veranderen. Denk aan vlees of vis dat lichter wordt door verlies van vocht uit het product. Als je per kilo inkoopt en verkoopt dan moet je hier rekening mee houden in de winstmarge. De vervoerder berekent het tarief op basis van het punt van vertrek, de klant betaalt op basis van de aanschaf. Tussen deze momenten kan het gewicht anders zijn. Dit is naast het terugdringen van bederf ook zeker een reden voor dehydratie van producten. Later wordt dan op de bestemming water toegevoegd omdat dit ingrediënt lokaal goedkoper is dan het gewicht van water vervoeren.

Als je meer wilt weten over gewicht, volume en het terugdringen van hoge transportprijzen neem dan contact op met het team van Ecommerceforwarding.com. We helpen je graag verder!


Reactie plaatsen