invoerrechten

Hoeveel invoerrechten moet je betalen?

Je hebt een mooie partij producten op de kop getikt in China. Die wil je voor een scherpe prijs verkopen via Bol.com of Amazon.nl. Je hebt de commissies uitgerekend, BTW geteld en verzending naar de klant is geregeld. Jouw winstmarge is waterdicht en dan komt de rekening voor de invoerrechten. Oeps, toch een schakel in het proces overgeslagen … Douanekosten, inklaringskosten, invoerrechten; die zaten dus niet in de pallet prijs inbegrepen. Beter voorkomen dan genezen, op deze pagina lees je de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Denk aan de HS-code, de regels van de Belastingdienst en de Douane-unie website.

Wil je weten hoeveel invoerrechten je moet betalen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem gerust even contact op met Ecommerceforwarding.com. We helpen je graag met gratis en vrijblijvend advies om jouw logistieke uitdagingen aan te pakken!

Als je goederen van buiten de Europese Unie bestelt dan moet je invoerrechten betalen. Dit geldt sinds Brexit ook voor leveringen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Per product kan er een ander tarief van toepassing zijn, het tarief is gekoppeld aan een HS of Taric code. Er zijn daarnaast producten die vrij zijn van invoerrechten, daar hoef je bij de douane dus niet extra voor te betalen. Hoewel de tarieven niet geheim zijn kan het lastig zijn om precies de juiste code te vinden die past bij jouw product. Daarnaast kan de berekening al gauw vrij complex worden.

Let op: Invoerrechten zijn alleen van toepassing voor goederen die vanuit een land buiten de EU via de douane de EU binnenkomen. Op goederen die tussen EU-landen vervoerd worden zijn geen invoerrechten van toepassing. Houd dan wel rekening met BTW en logistieke kosten.

Als de zending een maximale waarde heeft van 150 euro exclusief kosten voor vervoer en verzekering dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Maar dit zal voor de meeste ondernemers niet van toepassing zijn.

Hoeveel invoerrechten moet je betalen?

De goederen worden vanuit het land buiten de EU verscheept naar een land binnen de EU. Dit kan een haven of een vliegveld zijn. Bij de vracht moet een invoeraangifte aanwezig zijn voor de douane. Deze aangifte kan worden opgesteld door een forwarding expediteur, die zal deze papieren voor je in orde brengen. Hoewel er per land specifieke regelgeving kan zijn is er een internationaal geharmoniseerd systeem (HS). Als de invoeraangifte aanvaard wordt door de douane dan zal er een douaneschuld ontstaan. Dit betekent dat je deze kosten moet betalen. De forwarder zal in de meeste gevallen deze kosten voorschieten om het proces te versnellen.

In 1988 werd de HS-code ingevoerd. Dit staat voluit voor Harmonized Commodity Description and Coding System. Sinds de invoering wordt deze classificering ontwikkeld en onderhouden door de WCO (World Customs Organization). Dit is een onafhankelijke organisatie die gevestigd is in Brussel waar meer dan 200 landen deel van uitmaken.

De HS-code bestaat uit 6 getallen. De eerste 2 getallen geven aan onder welke hoofdcategorie het product valt. De 2 volgende getallen staan voor de subcategorie en de 2 getallen die daarop volgen duiden een sub-sub categorie aan. De eerste 4 cijfers staan direct achter elkaar, dan volgt een punt en de laatste 2 cijfers. Voor het getal staat nog de sectie waar het product onder valt. Naast de HS-code en de beschrijving zullen er juridische notities bijgevoegd worden met onderbouwing voor de classificatie.

HS-code

Het is mogelijk dat de HS-code langer is, ook kunnen er additionele verklaringen worden toegevoegd. De laatste standaard voor HS-codes dateert uit 2017, dit is de codering die gebruikt moet worden op leveringen van buiten de Europese Unie. Een HS-code die is uitgebreid met 4 additionele cijfers wordt binnen de EU een Taric-code genoemd. Vermeld deze code op de producten voor een juiste berekening van de verschuldigde invoerrechten.

Als je een partij speelgoed uit het buitenland laat komen dan kan er voor ieder product een ander tarief van toepassing zijn. Zo hoef je voor een elektrisch aangedreven speelgoed trein geen invoerrechten te betalen terwijl er op een teddybeer wél een heffing van toepassing is. Een pallet met ‘speelgoed’ is dus niet voldoende. Om oponthoud bij de douane te voorkomen is het van belang om voor een volledige invoeraangifte te zorgen met specificatie van de artikelen.

Waar vind je het tarief? Je kunt hiervoor terecht bij de Nederlandse Douane of bij de Europese Commissie in de Access2Markets database.

Ga naar https://tarief.douane.nl/arctictariff-public-web/#!/home. Dit is het online tarief systeem genaamd ArcticTARIFF. Alle douaneadministratie overheden in de EU maken hier gebruik van. Als er een verschil mocht bestaan tussen maatregelen in TARIC en de wetgeving dan zullen de bepalingen in de wet doorslaggevend zijn.

Onder het kopje ‘Nomenclatuur’ zie je ‘Raadplegen via nomenclatuur’. Hier vind je een codering die loopt van I tot XXI. Laten we als voorbeeld een Bluetooth luidspreker nemen. Die valt onder XVI (toestellen voor het opnemen of weergeven van geluid). Vouw de sectie uit en je ziet hoofdstukken 84 en 85. In dit geval gaat het om hoofdstuk 85. Dan kun je een nieuwe pagina openen met alle informatie over deze subcategorie. Deze pagina begint met aantekeningen en aanvullende aantekeningen. Dan volgt een GN-toelichting. De Bluetooth luidspreker valt onder categorie 8518. Je zult ontdekken dat er soms zeer specifieke onderverdelingen zijn zoals een cassettespeler in de vorm van een conservenblikje. Vanwege de vorm is dit een uitzondering op de standaard code.

Nu stuiten we op een probleem:

“Deze toelichting is bijgehouden tot en met 13 maart 2012. 

Voor een actuele(re) toelichting wordt verwezen naar de meest recent gepubliceerde geconsolideerde versie van de Toelichtingen op de gecombineerde nomenclatuur (Pb EU C119 van 29 maart 2019), alsmede de na dit nummer in de publicatiebladen van de Europese Unie gepubliceerde wijzigingen ter zake van de toelichtingen op de gecombineerde nomenclatuur alsmede de gepubliceerde Uitvoeringsverordeningen tot indeling van bepaalde goederen in de gecombineerde nomenclatuur.”

De HS-code van een Bluetooth luidspreker is 8518 21 00. Die staat niet in de lijst, maar je kunt deze code wel direct opzoeken via de douane website. Gelukkig kun je ook zoeken op een omschrijving. In dit geval vinden we naast 8518 21 00 ook een flink aantal andere codes. Bij ‘Rechten berekenen’ kunnen we de code invoeren. Als bestemming kiezen we ‘Invoer’ omdat onze vracht speakers vanuit China naar Nederland komt. Nu kies je ‘Volgende’. Dan moet je een invulformulier invullen met informatie zoals de douanewaarde, het gewicht en de preferentiecode.

Hoeveel invoerrechten moet je betalen?

We zijn er nog lang niet en daar zit een probleem. Zelf codes controleren voor ieder product is haast onbegonnen werk. Voor freight forwarders is dit echter dagelijkse kost. Als je meer wilt weten over specifieke tarieven en inklaring neem dan even contact op met Ecommerceforwarding. We hebben geen tarieflijst bij de hand, maar we weten wel precies welke forwarders jou kunnen helpen om producten van buiten de Europese Unie te importeren.

Sinds 1968 bestaat de douane-unie. Deze unie werd destijds opgericht door de zes lidstaten van den EEG. In 2014 trad het programma Douane 2020 in werking met als doel het douaneproces te versnellen. In september 2020 heeft de Europese Commissie een nieuw actieplan geïnitieerd met nieuwe maatregelen om de douane in Europa verder te verbeteren. En dat is zeker nodig, op dit moment is het traject van leverancier tot winkelier nog veel te complex. Ecommerceforwarding helpt je door dit mijnenveld heen te navigeren!

Reactie plaatsen