
Hoe werkt forwarding?
Hoe komt een product van A naar B? Eigenlijk kun je beter vragen hoe een product de weg van A naar Z aflegt want het logistieke proces is zeker geen rechte lijn van aanbieder tot afnemer. Een retailer of webshop inkoper heeft vaak korte lijntjes met de klant, er zit hooguit een vervoerder tussen, maar de lijn is verder kort en helder. Bij forwarding ligt het anders. Deze term staat voor de keten aan processen en handelingen die gepaard gaan om transport te regelen . Als je meerdere pallets van verschillende fabrikanten in diverse landen in jouw magazijn moet zien te krijgen dan moet je eerst veel regelen. Of je moet veel laten regelen. Zelfs als je besluit om forwarding uit te besteden aan een ervaren expediteur is het goed om als ondernemer de basics te doorzien. Zo kun je weloverwogen keuzes maken en de juiste partners kiezen om mee samen te werken. Daarom leggen we op deze pagina de basis van forwarding uit. Als je specifieke vragen hebt laat het dan gerust even weten, we helpen je graag om eerst de reis van Z naar A te maken.
Lees hier meer over de terminologie voor de vele processen binnen het forwardingtraject.
Welke route legt een product af?
Je staat er als verkoper niet altijd bij stil dat ieder product een flink aantal stations moet passeren voordat het terechtkomt bij de uiteindelijke gebruiker. Zeker niet als je gebruik maakt van Third Party Logistics (3PL). Laten we eens een standaard route afleggen die voor veel producten van toepassing is.
1. Grondstoffen
Om een product te maken heb je grondstoffen nodig. Als je halffabrikaten of OEM-producten inkoopt dan is dit een stap waar je niet zoveel mee te maken zult hebben. Toch zul je er wel degelijk tijd in moeten steken om te achterhalen waar grondstoffen vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan sourcing van grondstoffen uit duurzame teelt of uitgevoerd onder gecontroleerde arbeidsomstandigheden. Omdat deze grondstoffen vaak uit gebieden komen waar je zelf nauwelijks of nooit zult komen is het van belang dat je werkt met partners die garant kunnen staan voor de herkomst. Ieder land heeft certificatie en controleorganen, laat alles via de juiste kanalen lopen en vastleggen. Dan heb je daar later geen problemen mee.
2. Productie
De benodigde grondstoffen zijn aangekomen in de fabriek. Nu worden er producten van gemaakt. Maar een product moet in een doosje komen. De fabriek die het doosje maakt is niet dezelfde producent die het product maakt. Er zullen op die wijze meerdere producten betrokken zijn bij de fabricage van een eindproduct. De stukjes van de puzzel moeten georganiseerd worden. Ook dit behoort tot het forwarding proces. Soms komen deze grondstoffen en materialen van compleet andere continenten. Dat betekent internationale regelgeving, logistiek en management van al deze trajecten.
3. Warenhuis
Het project is gereed, nu kunnen de andere stappen in het forwarding traject worden gezet. Normaal gesproken zal een product eerst naar een warenhuis worden gebracht, om van daaruit verder getransporteerd te worden. Warehousing is een tak van sport op zich waarbij er weer een onderverdeling gemaakt kan worden in specialismen. Denk aan bederfelijke producten die gekoeld opgeslagen worden of luxe elektronica waarbij optimale bewaking nodig is. Overigens is het bewaken van IP (Intellectual Property) over de gehele linie van belang. Bij een lange weg naar de retailer is het namelijk mogelijk dat intellectueel eigendom in handen valt van de concurrentie.
4. Transport
Het volgende deel in het forwarding proces is het vervoer naar een haven of vliegveld. Dit zal het voortraject zijn in de aanloop naar de douane handelingen. Dit is een schakel in het traject waar vaak fouten worden gemaakt. Denk aan documenten die niet volledig zijn, niet volgens huidige protocollen zijn opgesteld of met kenmerken die gewoon niet kloppen. Papier is geduldig, maar de klant niet. Het belang van een ervaren expediteur komt hier om de hoek kijken. Er gaan complete pallets verloren aan fouten in de documentatie. Onderschat het belang van een goede vertaler ook zeker niet, een kleine vertaalfout kan grote gevolgen hebben.
5. Douane export
Als de documenten kloppen en als er aan alle voorwaarden is voldaan dan ben je echt niet overgeleverd aan de willekeur van douane beambten. Hoewel er zeker kritiek op de douane is, en soms ook terecht, is het zeker een kwestie van wisselwerking tussen de forwarder en de mensen die voor de douane werken. Kies voor de weg van de minste weerstand. Als je werkt volgens protocol dan verloopt dit deel van het traject velen malen sneller dan wanneer je de discussie opzoekt. Het helpt hierbij zeker als je samenwerkt met een gerenommeerde forwarder met een goede staat van dienst. Neem gerust contact met ons op, dan zoeken we samen met jou naar een oplossing.
6. Transport over land, zee of lucht
Als het gaat om grote hoeveelheden over grote afstanden dan zijn boten en vliegtuigen de voornaamste middelen van transport. Treinen en vrachtwagens komen vooral in het voortraject en na inklaring in beeld. Verschepen per boot is langzaam maar relatief goedkoop, per vliegtuig gaat razendsnel, maar het is wel een dure optie. Afhankelijk van jouw business is het mogelijk dat je exclusief voor één vervoermiddel kiest, een combinatie is ook zeker mogelijk. Je hoeft overigens geen complete pallets te bestellen, je kunt ervoor kiezen om pallets te delen met andere vrachten. Een potentieel nadeel van dit soort consolidatie is wel dat jouw vracht deels afhankelijk is van de rest op de pallet. Is er sprake van illegale handel of mogelijke kruisbesmetting? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw vracht. Bij LCL (Less than Container Load) zullen de risico’s altijd hoger liggen.
Lees hier meer over het voorkomen van te hoge transportprijzen.
7. Douane import
In principe zul je in het land van aankomst weinig problemen ervaren met inklaring mits de verzending verder volgens protocol is geregeld. Let er wel op dat lokale wetgeving kan afwijken en controles op specifieke punten mogelijk anders verlopen. Wat in China getolereerd wordt kan in de EU op de verboden lijst staan. Met een ervaren forwarder aan je zijde zal dit overigens niet snel voorkomen. Die zijn gewend om een paar stappen vooruit te denken en laten zich hierdoor niet vangen. De ATA-carnet vereenvoudigt de inklaring zodat je aanzienlijk minder documenten nodig hebt.
Lees hier meer over invoerrechten.
8. Last Mile
Dan komen we bij de laatste kilometers. Het vervoer van de haven of vliegveld naar jouw eigen magazijn, winkel of in sommige gevallen de klanten directe levering. Er zijn verkopers die hun eigen producten nooit in handen krijgen. Er zijn weer verschillende opties. Zo kun je zelf de inklaring verrichten en de vracht meenemen met je eigen vervoer. Je kunt dit ook uitbesteden aan één van de vele logistieke vervoerders in Europa. Hier komen de treinen en vrachtwagens in beeld. Kan er nog iets mislopen op dit laatste stukje van de reis? Ja, dat kan zeker. Het gaat namelijk niet om de afstand, maar hoe deze wordt afgelegd. Denk aan Dangerous Goods by Road (ADR). Dit zijn goederen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de omgeving. Het is mogelijk dat de forwarder zelf een wagenpark onderhoudt of dit uitbesteed aan onderaannemers.
9. Eindstation
Nu is jouw product eindelijk op de plaats van bestemming gearriveerd. Dit is eigenlijk het op één na laatste station want we hebben uiteraard de route naar de klant nog. Maar dat is een kwestie van lokale logistiek. Je kunt dit onderbrengen bij dezelfde expediteur, maar dit hoeft niet. In iedere schakel van het traject zijn er specialisten, maak daar gebruik van. Denk ook aan opties als Fulfilment By Amazon (FBA) of Logistiek Via Bol.com (LVB). Dit kan levertijden verkorten en je hoeft niet je eigen magazijn te onderhouden.
Houd je kosten in de gaten
Meer stations betekent ook meer kosten. Zo wordt er een toeslag berekend op zeevracht vanwege valuta omrekening (Currency Adjustment Factor). Of de kosten, verzekering en het risico van de koper (Cost, Insurance & Freight). Tot welk station je betaalt, heeft ook zeker invloed op de bottom line. Zo worden DAP-vrachten tot op de drempel bezorgd terwijl DAT-vrachten voor je klaar staan aan de terminal. Je zult snel ontdekken dat werk uitbesteden een kostenpost is die je snel weer kunt terugverdienen. Iedere minuut die jij bespaart op forwarding kun je weer steken in je bedrijf.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!