import

Goedkoper invoeren naar Nederland

Alles wordt duurder door inflatie, mislukte oogsten, oorlog en nog steeds de nasleep van Corona. Met name in de voedingsmiddelen sector is dit duidelijk merkbaar, de prijzen die je voor een kar boodschappen moet betalen zijn schrikbarend gestegen. De prijzen in de winkel betekenen echter niet dat leveranciers plotseling veel meer winst maken. Het is vooral een gevolg van toenemende kosten voor grondstoffen, productie en uiteraard vervoer. Bij Ecommerceforwarding.nl hebben we een aantal mogelijke oplossingen voor jou als ondernemer op een rijtje gezet. Zo kun je blijven concurreren op prijs.

Er is inflatie in Nederland en omringende landen. Over de hele wereld zien we valuta schommelen. Als je regelmatig goederen importeert uit het buitenland dan zijn er twee opties:

  1. Inkopen op momenten dat ‘jouw’ munt sterk staat ten opzichte van de andere munt.
  2. Een rekening openen in het land van oorsprong zodat je minder last hebt van valuta conversie.

Voor de tweede optie moet je wel een aantal zaken regelen. Alleen een rekening openen is niet voldoende als je alleen aangifte doet in Nederland. Dan moet je namelijk de buitenlandse valuta omrekenen naar euro’s op het aangiftebiljet. Inkopen met goede timing levert hoger rendement op. Let dus niet alleen op de situatie in jouw regio, maar ook waar je goederen vandaan haalt.

Goedkoper invoeren naar Nederland

Zowel in binnen- als buitenland schieten de kosten voor brandstof omhoog. Maatregelen vanuit de overheid zijn doorgaans van tijdelijke aard, zelfs al dalen de prijzen voor olie even dan kan dit weer snel omslaan. Net zoals bij de valuta conversie kun je geld besparen door op het juiste moment goederen te importeren vanuit het buitenland. Een forwarder kan je helpen met de planning om zo voor de scherpste prijs jouw magazijn weer te vullen.

Je weet vast al dat er een boycott ligt op olie vanuit Rusland. Landen als India en China blijven echter Russische olie afnemen, wat betekent dat zij voor zeer scherpe tarieven brandstof kunnen inkopen. Een deel van de wereldmarkt heeft namelijk de geldkraan dichtgedraaid. India en China profiteren van lagere brandstofprijzen wat indirect weer kan leiden tot een goedkopere productie en goedkoper inkopen vanuit Azië. Dit is mogelijk goed nieuws voor e-commerce bedrijven die veel importeren. Als je lokaal produceert dan wordt jouw concurrentiepositie juist verzwakt als je ergens in de productielijn energie verbruikt.

Goedkoper invoeren naar Nederland

Als je gewend bent om kleine hoeveelheden in te kopen en die steeds aan te vullen dan wordt het wellicht tijd om groter in te kopen. Als je in een sector actief bent waar de prijzen waarschijnlijk flink zullen stijgen in de komende periode dan kun je alvast wat extra voorraad aanleggen. Als de prijzen voor klanten stijgen dan kun je meer marge maken op je oude voorraad. Het spreekt voor zich dat deze strategie niet van toepassing is op verswaren. Houd daarnaast rekening met de kosten voor opslag. Als voorbeeld zijn er vele liters zonnebloemolie voor woekerprijzen over de toonbank gegaan toen het tekort uit Oekraïne bekend werd gemaakt. De inkoop zat echter nog op het oude tarief.

Wist je dat de EU een preferentieel handelsverdrag heeft afgesloten met een aantal landen buiten de Europese Unie? Dit betekent dat je minder invoerrechten betaalt uit landen waar een verdrag mee bestaat. China hoort er niet bij, er zijn wel andere lage lonen landen waarbij je gebruik kunt maken van dit voordeel. Deze reductie op de invoerrechten staat los van de BTW die wordt geheven bij binnenkomst in de EU. Jouw forwarder weet precies uit welke landen je goedkoper kunt invoeren.

Je kunt als Europese webshop klanten hebben over de hele wereld. Het is niet nodig om jouw goederen eerst te importeren vanuit bijvoorbeeld China, naar een magazijn in Europa te vervoeren om vervolgens weer een pakje te versturen naar de Verenigde Staten. Als je gebruik maakt van het douane-entrepot dan worden jouw goederen onder beheer van de douane opgeslagen. Je betaalt dan geen invoerrechten en kan vanuit deze locatie de goederen doorsturen naar je klanten. Dit is een constructie die specifieke kennis vereist, informeer bij een forwarder naar de mogelijkheden.

Als grondstoffen of halffabrikaten niet of nauwelijks leverbaar zijn binnen Europa dan kun je via het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een verzoek indienen om de invoerrechten te laten vervallen of verlagen. Je kunt dan een vrijstelling krijgen op een maximale hoeveelheid grondstoffen of halffabrikaat producten.

Goedkoper invoeren naar Nederland

Dit is een optie die twee kanten uit werkt. Als je grondstoffen importeert, verwerkt en de eindproducten uitvoert dan kun je vrijstelling krijgen van invoerrechten op jouw grondstoffen. Dit heet actieve veredeling. Andersom werkt het ook zo. Als je grondstoffen exporteert, hier buiten de EU-producten van laat maken die je vervolgens weer invoert dan betaal je alleen invoerrechten op de eindproducten. Dat wordt passieve verdediging genoemd. Ook als er aanspraak wordt gemaakt op de wettelijke garantietermijn is het niet nodig om invoerrechten te betalen.

Het is makkelijk om met het vingertje naar de regering te wijzen, maar dat doen ze overal waar de inflatie hoog ligt. Momenteel hebben veel landen te kampen met hoge inflatie, niet in de laatste plaats door de nasleep van de Covid-19-pandemie. De hoeveelheid grondstoffen is beperkt en er zijn nog steeds landen waar bij ieder nieuw geval van Corona de haven wordt platgelegd tot het virus is geëlimineerd. Als overal de prijzen stijgen dan betekent dit relatief weinig verschuiving tussen landen onderling. Dit is een reden dat met name levensmiddelen in prijs zijn gestegen. Die worden vaak binnen hetzelfde economisch gebied geproduceerd met een beperkte houdbaarheid. Als prijzen in de keten binnen dit financieel ecosysteem stijgen dan merk je dit direct aan de kassa.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer weten over forwarding in het algemeen? Neem dan contact met ons op. Het team van Ecommerceforwarding.nl staat klaar om je verder te helpen.










Reactie plaatsen