Zalando

Forwarding en Zalando

Als je fashion verkoopt dan ken je ongetwijfeld het merk Zalando. Misschien zitten ze jou zelfs dwars omdat je minder klanten trekt naar je eigen webshop. Net zoals Amazon en Bol werkt ook Zalando voor een deel met resellers die gebruik maken van het platform. Daarbij is er de keuze voor je eigen voorraad bijhouden en verzenden of het logistieke proces uitbesteden via ZFS. Kun je met forwarding en Zalando extra omzet halen of kun je beter marketing in je eigen zaak steken? Ecommerceforwarding.nl trekt de stoute, maar trendy schoenen aan en gaat op onderzoek uit.

Deze webshop gigant begon als online-schoenenwinkel in 2008 in Duitsland. Het assortiment zou snel uitbreiden evenals het aantal resellers op dit platform. Dit platform richt zich voornamelijk op kleding. Ondertussen levert Zalando in ruim 20 landen en zijn er ruim 4000 merken vertegenwoordigd. Met 560 miljoen bezoekers per maand (cijfers uit 2021) ligt er een enorme markt voor je open als e-commerce ondernemer.

Forwarding en Zalando

In het eerste kwartaal van 2022 gaf de directie van Zalando aan dat ze meer wederverkopers gaan toelaten op het platform. Zo kan het aanbod verder worden uitgebreid. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Rituals die ondertussen enkele honderden artikelen aanbiedt via deze webshop. De strategie van Zalando neigt daarmee steeds meer naar Amazon en Bol. De focus ligt nog steeds op fashion, daarmee zijn ze nog onderscheidend. Als leverancier van modeartikelen of trendy accessoires is dit wellicht het moment om in te stappen, maar je krijgt niet gratis toegang.

Om te verkopen op Zalando betaal je maandelijkse kosten en daarnaast een commissie op alle verkopen. De commissie begint bij 5 procent en kan oplopen tot 25 procent. De eerste maanden hoef je geen commissie af te dragen waarmee het risico vrij laag ligt. Je moet echter wel een eigen webshop online hebben om te verkopen op Zalando, daarnaast is er een ruim retourbeleid van 100 dagen met gratis retourzending. Bol.com rekent geen vaste kosten, Amazon.nl wel. Het retourbeleid van Zalando is ruim, daar komt bij dat het aantal retouren in fashion toch al hoog ligt. Je moet een behoorlijk volume draaien om winst te maken en een veilige marge rekenen, het is wel een populair platform met een groot aantal bezoekers per maand.

ZFS staat voor Zalando Fulfillment Solutions. Als je hier gebruik van maakt dan zal jouw voorraad via de forwarder direct naar de magazijnen van Zalando worden verzonden voor de logistieke afhandeling. Zelf je voorraad beheren is mogelijk, maar met Europese dekking kan dit behoorlijk complex worden. Ook als je gebruik maakt van ZFS zul je in ieder land waar je levert een BTW-nummer moeten aanvragen.

 Als de voorraad eenmaal in één van de distributiecentra van Zalando is gearriveerd dan hoef je zelf niet veel meer te doen. Daarmee kan ZFS je veel administratieve rompslomp helpen te voorkomen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. Je hoeft niet all-in te gaan, het is namelijk mogelijk om naast een volledige fulfillment te kiezen voor een hybride versie waarbij je andere logistieke oplossingen toepast naast het Zalando fulfillment. Er zijn 13 distributiecentra die in 23 markten leveren met 30 nationale vervoerders. Zo kun je snel een grote doelgroep bereiken. Dit zijn de voordelen volgens Zalando:

  1.  Groter bereik door Europa
  2. Uniformiteit in verpakking en levering
  3. Betere voorwaarden bij de vervoerder
  4. Tot 25 procent minder verzendkosten

 Forwarding en Zalando

Een reden waarom de verzendkosten lager uitvallen is het ‘one-box’ systeem. Klanten kopen niet bij jou maar bij Zalando. Als ze hun winkelmandje vullen met artikelen van meerdere resellers dan worden deze items als één doos verzonden. Je betaalt dan minder verzendkosten omdat de kosten worden gedeeld.

Op de zakelijke pagina wordt aanleveren als een enkele stap genoemd, maar dit proces is niet altijd zo eenvoudig. Als je goederen importeert via een eigen forwarder en naar je eigen magazijn laat brengen, dan moet je ook weer de voorraad naar een distributiecentrum van Zalando brengen. Het is natuurlijk veel eenvoudiger om direct vanaf de douane het laatste stukje naar een ZFS-locatie te laten vervoeren. De forwarder kan dit voor je regelen, ze laten namelijk niet zomaar iedere bestelbus binnen. Het papierwerk van goederen die van buiten Europa komen moeten wel kloppen.  Als de artikelen eenmaal zijn aangekomen dan kun je via het partner-platform de rest regelen.

 Er zijn nog meer diensten, zo is er bijvoorbeeld Zalando Marketing Services (ZMS). Dan kun je marketing en promotie ook uitbesteden. Voor verzending en retouren zijn er diverse opties en dan is er nog off-price. Dit is een online outlet waar je tegen korting artikelen kunt aanbieden. Je kunt dan snel van oude voorraad afkomen en je betaalt dus minder kosten voor warehousing. Stoffige dozen in het magazijn kosten je immers ook geld.

 Wil je meer weten over forwarding en Zalando? Bij Ecommerceforwarding helpen we je graag verder. Neem contact op voor meer informatie.

 

 

Reactie plaatsen