B2B

Ecommerceforwarding B2B platformen in Europa

Heb jij een prachtig assortiment aan artikelen samengesteld en ben je op zoek naar retailers en webshops? Je hoeft niet op zoek te gaan naar klanten want via platformen als Faire, Ankorstore en Orderchamp vinden ze jou! Wat is de prijs die je betaalt voor deze platformen en kun je hier ook je order fulfillment uitbesteden? We bekijken de meest bekende namen in Europa om te zien wat ze jou als e-commerce bedrijf kunnen bieden. Voor een overzicht van de mogelijkheden die Bol.com en Amazon leveren aan resellers hebben we voor deze platformen een eigen pagina gemaakt. Daar vind je meer informatie over Levering via Bol (LVB) en Fulfilment by Amazon (FBA). Op deze pagina richten we ons op de B2B e-commerce platformen.

Bij de B2B platformen kun je producten in zowel kleine als grote volumes verkopen aan winkels. Per aanbieder zijn er afwijkende opties maar een kassasysteem bieden ze allemaal. Ze stellen doorgaans wel de eis dat je ook een eigen webshop online onderhoudt, daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de levering. Je hoeft geen fysieke winkel te openen, de meeste aanbieders via deze platformen leveren wel direct aan consumenten via een eigen webshop. Als je alles uit handen wilt geven inclusief forwarding en order fulfillment zijn er alternatieve opties. Neem contact op met Ecommerceforwarding.nl als je op zoek bent naar een meer ‘hands-off’ aanpak.

Ecommerceforwarding B2B platformen in Europa

Dit B2B platform bestaat sinds 2017 en helpt kleinere merken en bedrijven een groter publiek te bereiken. Ondernemers bieden hun assortiment aan voor retailers en webshops, daarmee is het een soort groothandel platform. Met een half miljoen retailers die hier producten inkopen is Faire een aantrekkelijk platform om meer afnemers te bereiken. Er zijn ongeveer 70.000 merken actief dus je moet wel met een bijzonder assortiment voor de dag komen om te slagen.

De standaard commissie ligt op 15 procent, daarnaast is er een eenmalige doorverwijzing vergoeding van 10 procent. Bij de eerste bestelling van een nieuwe klant geldt een commissie van 25 procent. Hiervoor krijg je diensten als retailer verificatie, verwerken van betalingen en een marketing tool. De kosten voor logistiek zoals verzenden, verwerken en retouren neemt Faire voor hun rekening. De betalingstermijn voor kopers is ruim met 60 dagen, maar resellers krijgen dit bedrag voorgeschoten door Faire.

Faire biedt ondersteuning bij het logistieke proces, maar voorraadbeheer en verzending moet je als aanbieder zelf regelen. Er is een beperkt aantal landen waar Faire momenteel actief is.

In twee jaar tijd is Ankorstore uitgebreid tot 33 landen in Europa met meerdere kantoren waaronder een kantoor in Nederland. Met een minimum bestelbedrag van 100 euro en gratis verzending vanaf 300 euro is Ankorstore een laagdrempelig B2B platform waar leveranciers en retailers elkaar kunnen vinden. De betaalregeling is met 60 dagen ook ruim. Je vindt hier veel kleinere merken die vooral luxeartikelen aanbieden die je elders niet snel zult tegenkomen.

Bij Ankorstore betaal je 20 procent commissie op de eerste bestelling en 10 procent voor iedere volgende bestelling van dezelfde klant. Voorraadbeheer moet je zelf regelen inclusief de logistiek. Het is mogelijk om gratis UPS-labels aan te maken, maar dit systeem is wel beperkt. Om uitbetaald te worden moeten klanten aangeven dat de bestelling ontvangen is. Dit is niet voor iedereen even duidelijk, dus wees hier alert op als je gaat verkopen via Ankorstore.

Als reseller mag je geen hoger tarief rekenen via Ankorstore dan op je eigen webshop. Zelfs als je niets direct verkoopt via dit platform kan het wel een goede manier zijn om jouw merk meer zichtbaarheid te geven. Je betaalt namelijk geen instaptarief, maar alleen commissie wat de drempel om te beginnen laag houdt. Het platform beschikt niet over eigen order fulfilment, je kunt dus geen voorraad laten bezorgen in hun magazijn.

Ecommerceforwarding B2B platformen in Europa

Dit B2B platform is gestart in Nederland. Met 100.000 internationale verkopers kun je hier jouw producten bij de juiste retailers onder de aandacht brengen. Gratis verzending wordt betaald door het platform, hier betaal je niet zelf voor. Wat betreft waardering bij gebruikers scoort Orderchamp momenteel lager dan Faire en Ankorstore, met name op het gebied van communicatie met aanbieders is er volgens reviewers ruimte voor verbetering.

Veel verkopers hanteren een minimum bestelbedrag van 100 euro of lager. Boven 250 euro betaal je geen verzendkosten als inkoper en de flexibele betaaltermijn geeft tot 60 dagen uitstel van betaling. Verkopers mogen na het plaatsen van order de klant weigeren of de bestelling aanpassen als de vraag niet past bij het aanbod. Denk aan een volume dat te hoog ligt of een land waar je als verkoper geen BTW-nummer hebt aangevraagd.

Het is mogelijk om Orderchamp te koppelen aan je webshop via onder andere WooCommerce, Magento of Shopify. Je hebt dan minder administratieve rompslomp. De verzending en logistiek moet door de aanbieder geregeld worden, er is geen fulfilment optie op dit moment.

Zowel op het gebied van order fulfilment als het beheren van een online webshop zijn er nog zeker verbeterpunten. Met name de B2B platformen fungeren vooral als administratieve tussenpersoon zonder uitgebreide logistieke diensten. Dit is bij B2C platformen beter geregeld. Een forwarder kan je hier voor een deel bij helpen door je bijvoorbeeld in contact te brengen met order fulfilment centers in Europa. Wat daarin de mogelijkheden zijn kun je in een andere blog lezen of neem contact op met Ecommerceforwarding.nl voor maatwerk advies.

Reactie plaatsen