Amazon

Beginnnen met Amazon FBA in Europa

Een winkel zonder winkel. Het begon midden jaren negentig toen het World Wide Web slechts enkele jaren online was. Het eerste product dat je online kon bestellen was een pizza. Dit was trouwens ook het eerste product dat met Bitcoin werd gekocht, maar dat is een heel ander verhaal. Een pionier in online shopping was Jeff Bezos, die boeken verkocht via een webshop. Nu kunnen consumenten miljoenen producten kopen via Amazon waardoor e-commerce ondernemers geen winkelpand meer nodig hebben. Hoe werkt een winkel zonder winkel en hoe komen jouw producten in het magazijn van Amazon EU te liggen? Ontdek de mogelijkheden van FBA op basis van FOB. Dat en meer lees je op deze pagina.

De eerste pakjes met boeken zou CEO Jeff Bezos zelf naar het postkantoor brengen. Nu behoort hij tot de rijksten der aarde, daarbij heeft hij natuurlijk wel hulp gehad. Amazon begon als online boekwinkel, later zou het productaanbod uitgebreid worden. Een sterke zet van Amazon was de samenwerking met resellers. In plaats van eigen voorraad in te kopen en een productassortiment samen te stellen liet het bedrijf andere e-commerce ondernemers toe op het platform. Zo is Amazon niet zozeer een webshop als een digitaal marktplein met een enorm aantal kraampjes die hun eigen klanten bedienen. Voor de bezoeker is deze lappendeken van bedrijven nauwelijks merkbaar. Zoek, bestel en ontvang je product thuis. Er is echter wel een verschil tussen goederen die direct vanuit de verkoper worden geleverd en het FBA-assortiment uit Amazonmagazijnen.

Amazon FBA in Europa

FBA staat voor Fulfillment By Amazon. Dit betekent dat producten niet fysiek in het magazijn van de verkoper liggen maar in een magazijn van Amazon in Europa. Er zijn meerdere locaties, als verkoper kun je kiezen waar jouw producten opgeslagen worden. Voordelen van Amazon FBA zijn:

  • Geen eigen magazijn nodig
  • Directe forwarding naar Amazonmagazijnen in Europa
  • Alle fysieke handelingen worden uitbesteed
  • Ervaren logistieke professionals
  • Prime shipping en zichtbaarheid

Je kent de verhalen over een ‘passief inkomen’. Rijk worden terwijl je met een Pina Colada op het strand ligt. In theorie is dit mogelijk met Amazon, FBA en directe forwarding vanuit de producent. Het kost je wel bloed, zweet en tranen om zover te komen. Zo moet je zelf product research uitvoeren, zorgen dat jouw artikelen op Amazon komen te staan en je moet rekening houden met de concurrentie. Toch kun je inderdaad een bedrijf op poten zetten met uiteindelijk een minimum aan persoonlijke inzet.

Amazon FBA in Europa

Als eerste moet je een assortiment samenstellen met artikelen die goed lopen op Amazon. Je kunt per categorie de top lijsten bekijken of juist een niche zoeken waarin nog weinig concurrenten actief zijn. Als je producten hebt gekozen of zelf hebt ontwikkeld dan moeten ze gemaakt worden. Vaak gebeurt dat buiten Europa, bijvoorbeeld in China. Deze producten moet je laten verschepen naar het Europese vasteland. Vaak gebeurt dit op basis van FOB ofwel Freight On Board. De leverancier zorgt ervoor dat jouw vracht op de boot komt en jij bent verantwoordelijk voor de rest. Als je samenwerkt met een forwarder dan kun je ook dit deel van het transport uitbesteden. De forwarder zorgt er vervolgens voor dat jouw spullen in het magazijn van Amazon terechtkomen. Dit zal de eerste keer best spannend zijn want je hebt zelf geen zicht op de producten. Dozen schuiven zonder de doos in handen te krijgen is voor een startende ondernemer toch een raar gevoel.

Je kunt Amazon FBA laten uitvoeren op basis van voorraad op een centrale locatie of verspreid over meerdere magazijnen. Als je voornamelijk in de Benelux levert dan kun je kiezen voor centrale fulfillment. Jouw voorraad gaat naar één magazijn en kan vanuit die locatie door heel Europa geleverd worden. Je bereikt nog steeds de gehele EU als je wilt, maar niet altijd even snel. Als jouw klanten zijn verspreid over diverse landen dan kun je de voorraad verdelen over meerdere locaties. Zo kan de levering plaatsvinden vanuit het dichtstbijzijnde magazijn binnen Europa. Je moet er dan wel voor zorgen dat de voorraad aangeleverd wordt. Daarnaast ben je verplicht om in ieder land een BTW-nummer aan te vragen. Als je op een later tijdstip besluit om jouw producten uit het Amazonmagazijn te halen dan moet je per locatie regelingen treffen. Voorraden worden alleen nationaal getransporteerd, je moet dan zorgen voor een drop-off point in het land waar de goederen opgeslagen zijn.

Je mag zelf je voorraad beheren op een locatie naar keuze. Maar zonder Amazon FBA zijn de Prime voorwaarden niet van toepassing. Dit betekent geen next-day delivery garantie en bij niet-exclusieve producten is jouw shop-in-shop niet de eerste optie die klanten te zien krijgen. De combinatie van Prime en de laagste prijs is van groot belang om de verkoopcijfers te verhogen. Met Fulfillment By Amazon kun je leveren op basis van Prime voorwaarden. Dit betekent de bestelling sneller in huis wat klanten zeker zal aanspreken.

Amazon FBA in Europa

Als je de kosten van eigen opslag rekent, order-pickers in dienst hebt en pakjes zelf moet verzenden dan valt Amazon FBA snel goedkoper uit dan zelf doen. Ook voor orderverwerking hoef je zelf nauwelijks iets te regelen. Je hebt wel vaste kosten zoals een prijs per vierkante meter in het Amazonmagazijn. Na 365 dagen gaat die prijs omhoog, jouw voorraad moet dus vernieuwd worden om betaalbaar te blijven. Als je een (middel) grote webshop runt dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit als je het logistieke verhaal uitbesteed aan Amazon. In combinatie met een betrouwbare leverancier en vakkundige forwarder kun je na verloop van tijd daadwerkelijk van een passief inkomen genieten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact me ons op.


Reactie plaatsen